Liberáli kritizujú legalizáciu čiernych stavieb

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Buldozér
Foto: SITA/Stanislav Hulita

BRATISLAVA 28. mája (WEBNOVINY) – Návrh nového stavebného zákona podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) legalizuje súčasné čierne stavby. Liberáli poukázali na vyhlásenie ministra dopravy Jána Počiatka, že nový zákon s čiernymi stavbami skoncuje.

„Strana Sloboda a Solidarita schvaľuje zámer ministra Počiatka, aby sme na Slovensku raz a navždy skoncovali s nekontrolovanou výstavbou arogantných stavebníkov nerešpektujúcich zákony, ktorí zneužívajú benevolenciu súčasného zákona. Máme však za to, že vládna strana Smer chce existujúce čierne stavby týmto zákonom zlegalizovať,“ uviedol vo štvrtok tímlíder SaS pre dopravu a stavebníctvo Miroslav Ivan.

Upozornil, že navrhovaný zákon zároveň umožňuje majiteľom objektov, ktoré neboli skolaudované a užívajú ich viac ako dvadsať rokov, sa kolaudácii vyhnúť, čo je zásadná procedúra pre legitímne a bezpečné užívanie stavby. SaS je za sprísnenie režimu a zastavenie čiernych stavieb, v parlamente preto vznesie k tejto časti návrhu stavebného zákona námietky.

Liberáli považujú návrh za schizofrenický

Vlastníci súčasných čiernych stavieb podľa návrhu stavebného zákona budú môcť požiadať o ich dodatočné povolenie do troch rokov od plánovanej účinnosti zákona, teda do 30. júna 2019. Stavebné úrady budú z vlastného podnetu rozhodovať o dodatočnom povolení čiernych stavieb do 30. júna 2024.

Návrh stavebného zákona, ktorý po schválení v parlamente má nadobudnúť účinnosť 1. júla 2016, v stredu schválila vláda a predstavilo ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. „Stavba bude môcť mať vydané dodatočné povolenie len v prípade, keď bude podľa nového zákona spĺňať všetky podmienky. V prípade, že takéto rozhodnutie vydané nebude, stavba bude musieť byť zbúraná,“ vyhlásil v stredu rezortný štátny tajomník František Palko. Malo by to platiť aj v prípade, ak majitelia čiernych stavieb o dodatočné povolenie v určenej lehote nepožiadajú.

Liberáli považujú návrh stavebného zákona za schizofrenický a neprehľadný, pretože podľa nich nereflektuje postup schvaľovacieho procesu a pre aplikačnú prax je zmätočný. „Súčasné nastavenie projektových procesov a vydávanie osvedčení pre statikov je dostatočné a takéto opatrenie považujeme za zbytočný a nekompetentný zásah do zákona o autorizovaných architektoch a inžinieroch. Zavádza sa nový pojem vyhradené stavby, ktoré bude musieť schvaľovať tzv. kontrolný statik,“ uviedol Ivan.

Navrhovaný zákon obsahuje technické nedostatky

Vláda tento krok zdôvodňuje haváriami na stavbe diaľničného mosta v Kurimanoch a pri výstavbe garáží v komplexe Trinity v Bratislave, tie však podľa odborníka doteraz neboli vyšetrené. Ivan poukázal na to, že navrhovaný zákon naďalej obsahuje viacero technických nedostatkov a zanedbaní a vyžaduje si ďalšiu odbornú diskusiu.

Ministerstvo dopravy a výstavby tvrdí, že hlavnými prínosmi nového stavebného zákona budú poriadok v území, profesionalita a efektívnejšie rozhodovanie. Výkon stavebných úradov bude zabezpečený vo vybraných 302 sídlach. Všetky obce budú musieť mať v budúcnosti vlastné územné plány.

Zvýšia sa požiadavky na odbornosť pracovníkov stavebných úradov. Niektoré procesy v konaní sa zlúčia, pri jednoduchých stavbách, napríklad rodinných domov s plochou do 300 štvorcových metrov, sa súčasné dve konania spoja do jedného, čo by malo ľuďom ušetriť tri mesiace času.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František PalkoMiroslav Ivan
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky