Gazprom chce od Ukrajiny miliardy dolárov, Naftogaz namieta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Reverzný tok plynu na Ukrajinu je v prevádzke
Foto: SITA/AP

BELEHRAD 29. mája (WEBNOVINY) – Ukrajina dlhuje Rusku za plyn takmer 29,5 miliárd dolárov. Spoločnosť Gazprom to uviedla vo štvrtok. Ukrajinská spoločnosť Naftogaz a ruská spoločnosť Gazprom však majú spor, ktorý riešia na arbitrážnom súde v Štokholme.

Naftogaz žiada od Gazpromu viac ako 16 miliárd dolárov. Kyjev namieta proti cenám ruského plynu a taktiež proti dlhu v hodnote miliárd dolárov. Ukrajina sa tak obrátila na arbitrážny súd, ktorý definitívne rozhodne.

„Celkový dlh Ukrajiny je doteraz 29,477 miliardy dolárov,“ povedal šéf Gazpromu Alexej Miller. Podľa jeho slov z celkovej výšky dlhu tvorí suma za dodávky z rokov 2013 a 2014 spolu 2,6 miliardy dolárov, 200 miliónov dolárov je dlh za dodávky plynu na juhovýchod Ukrajiny a zvyšok tvorí pokuta vyplývajúca z klauzuly, ktorá stanovuje minimálny objem plynu, za ktorý musí klient zaplatiť bez ohľadu na reálne odobraté množstvo.

Naftogaz tvrdí, že táto klauzula je v rozpore s desaťročným kontraktom podpísaným v roku 2009. Gazprom sa s Ukrajinou dohodol na podmienkach dodávok ruského plynu v druhom kvartáli. V tejto dohode klauzula o minimálnej platbe nie je.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie GazpromNaftogaz