Dohoda Grécka s veriteľmi napreduje, strany čaká veľa práce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grecko
Foto: SITA/AP

DRÁŽĎANY 29. mája (WEBNOVINY) – Dohoda medzi Gréckom a medzinárodnými veriteľmi je možná, stále však veľmi vzdialená. Uviedol to eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici s tým, že je potrebné pracovať dňom i nocou na dosiahnutí dohody, keďže sa Grécku míňa čas aj peniaze.

„Rokovania napredujú. Za uplynulé tri týždne sa pohli viac ako za predchádzajúce tri mesiace… aj v podstatných veciach. Ešte však v cieli nie sme a máme málo času na dosiahnutie nevyhnutnej dohody,“ povedal Moscovici. Grécko musí 5. júna Medzinárodnému menovému fondu (MMF) splatiť 300 miliónov eur. Krajina však varovala, že nebude mať dosť peňazí bez nových úverov.

Vlády krajín eurozóny od Grécka výmenou za ďalšiu pomoc žiadajú dôchodkovú reformu, zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH), liberalizáciu trhu práce, ďalší predaj štátnych aktív, reformu administratívy, vytvorenie nezávislého fiškálneho orgánu a riešenie situácie s nesplácanými úvermi. Grécko dúfa, že dohodu sa podarí uzavrieť do nedele, Moscovici je však opatrnejší.

„Nie sme hotoví ani z troch štvrtín, musíme pracovať dňom aj nocou,“ povedal Pierre Moscovici. „Máme málo času, dohoda je však určite možná,“ doplnil. Šéfka MMF Christine Lagardová pre piatkové vydanie novín Frankfurter Allgemeine Zeitung vyhlásila, že odchod Grécka z eurozóny, tzv. grexit, je jednou z možností. Zároveň uviedla, že by to pravdepodobne neznamenalo koniec eura.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pierre Moscovici
Firmy a inštitúcie MMF Medzinárodný menový fond