Dolár oslabil voči euru napriek priaznivej ekonomike v USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, euro, dolar
Foto: ilustračné, SITA/AP

LONDÝN 29. mája (WEBNOVINY) – Dolárový index bol v piatok v porovnaní s predošlým dňom na stabilnej úrovni, hoci americká mena mierne oslabila oproti euru. Štvrtkové ekonomické údaje z USA, osobitne priaznivý vývoj predaja domov, totiž podporili názory, že ekonomika krajiny sa zotavuje po problémoch v prvom kvartáli, ktoré súviseli s vplyvom počasia.

Tieto údaje spolu s vyššou jadrovou infláciou udržiavajú očakávania, že americký Federálny rezervný systém v neskoršej časti tohto roka zvýši úroky.

Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, sa oproti predchádzajúcemu obchodovaciemu dňu v piatok nezmenil a nachádzal sa na úrovni 97,023 bodu. Za celý máj si index pripísal 2,5 percenta. Euro sa oproti doláru posunulo vyššie, a to na 1,0965 USD/EUR, hoci investori spoločnú európsku menu na vyšších úrovniach predávali v rámci pretrvávajúcich obáv z finančnej situácie Grécka.

Na stredoeurópskych devízových trhoch do 10:40 SELČ posilnila česká koruna o 0,14 % na 27,420 CZK/EUR a poľský zlotý o 0,13 % na 4,137 PLN/EUR. Maďarský forint klesol o 0,16 % na 309,730 HUF/EUR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia