Na východe Slovenska nájdu prácu desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Strojárstvo
Foto: SITA/Martin Havran

KOŠICE 1. júna (WEBNOVINY) – Lichtenštajnská spoločnosť Oerlikon Balzers druhého júna slávnostne ukončí výstavbu novej výrobnej haly v Priemyselnej zóne Veľká Ida neďaleko Košíc. Oficiálne slávnostné otvorenie a spustenie výroby je plánované na jeseň tohto roku. Ide o prvú investíciu spoločnosti Oerlikon Balzers na Slovensku.

Lichtenštajnská firma plánuje vytvoriť vyše 100 pracovných miest, a to najmä pre kvalifikovaných pracovníkov v oblasti spracovania kovu a mechatroniky, ako aj pre inžinierske profesie v oblasti strojárstva a kvality so skúsenosťami v automobilovom priemysle.

Firma hľadá kvalifikovanú pracovnú silu

„Dnes už vo Veľkej Ide pre spoločnosť Oerlikon Balzers pracuje 15 zamestnancov. V súčasnosti sme v procese prijímania technického personálu, ako sú servisní a laboratórni technici, ale tiež výrobných pracovníkov. Tento proces bude trvať niekoľko mesiacov, pretože hľadáme kvalifikovaných zamestnancov s výrazným technickým zázemím a skúsenosťami v automobilovom priemysle,“ vysvetľuje projektový manažér Ulrich Urban.

Výstavba nového závodu v Priemyselnej zóne Veľká Ida je v plnom prúde a spustenie sériovej výroby je plánované na september 2015. „Zvažovali sme niekoľko lokalít. Veľká Ida bola pre nás v mnohých ohľadoch tou ideálnou. V dostupnej vzdialenosti máme k dispozícii kvalifikovanú pracovnú silu, dobré dopravné napojenie a vzdelávanie na miestnej úrovni nám umožňuje zamestnať dostatočný počet inžinierov,“ hovorí Bernd Fischer, riaditeľ spoločnosti Oerlikon Balzers.

Závod vo Veľkej Ide bude najväčším výrobným centrom spoločnosti s najvyššími štandardmi kvality a s plánovaním výroby pomocou počítačov. Oerlikon Balzers plánuje v investícii do závodu vo Veľkej Ide významne pokračovať, pričom druhá fáza výstavby je plánovaná na roky 2017 a 2018. V novom závode chce spoločnosť do roku 2018 realizovať povrchovú úpravu 25 miliónov dielov motorov ročne pre európsky automobilový priemysel.

Automobilové odvetvie vykazuje priebežný a stály rast

Oerlikon Balzers je jedným z popredných svetových dodávateľov technológií povrchových úprav, ktoré významne zlepšujú výkon a trvanlivosť presných dielov a nástrojov v priemyselných odvetviach na spracovanie kovov a plastov. Na riešenia povrchovej úpravy od spoločnosti Oerlikon Balzers sa spoliehajú renomovaní výrobcovia automobilov a dodávatelia na celom svete.

Vďaka nanesenému povlaku sú diely motora spoľahlivejšie, odolnejšie a efektívnejšie, čo znamená, že v konečnom dôsledku sú aj šetrnejšie k životnému prostrediu. Medzi diely, na ktoré Oerlikon Balzers aplikuje povrchovú úpravu, patria vstrekovacie ihly, piesty a piestne čapy pre moderné spaľovacie motory.

„Automobilové odvetvie vykazuje priebežný a stály rast. Len za posledných sedem rokov sa naše tržby v tomto segmente trhu zdvojnásobili a dnes sú to desiatky miliónov“, vysvetľuje Bernd Fischer.

K rozhodnutiu naviazať sa na automobilový biznis, ktorý bol predtým obsluhovaný individuálne z niekoľkých centier na povrchovú úpravu v celej Európe, najmä v Nemecku, a presunúť značnú časť globálnych prevádzok na povrchové úpravy pre automobilový priemysel na Slovensko došlo preto, aby sa úspešne pokračovalo v obsluhovaní trhov v Európe, najmä v Nemecku, ktoré sú vysoko citlivé na ceny.

Spoločnosť

Oerlikon Balzers

je jedným z popredných svetových dodávateľov technológií povrchových úprav, ktoré významne zlepšujú výkon a trvanlivosť presných dielov a nástrojov v priemyselných odvetviach na spracovanie kovov a plastov.

Extrémne tenké a výnimočne tvrdé povlaky uvedené na trh pod značkou BALINIT a BALIQ znižujú trenie a opotrebovanie. Spoločnosť pod technologickou značkou ePD vyvíja integrované služby a riešenia na pokovovanie plastov s chrómovým efektom.

Spoločnosť Oerlikon Balzers prevádzkuje dynamicky rastúcu sieť, ktorá má v súčasnosti 106 centier na povrchovú úpravu v 34 krajinách v Európe, Amerike a Ázii. Spoločnosť Oerlikon Balzers je – spolu s Oerlikon Metco – súčasťou segmentu pre riešenia povrchových úprav skupiny Oerlikon Group so sídlom vo Švajčiarsku (SIX: OERL).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať