Vláda nie je ochotná na sebe šetriť, kritizuje ju opozícia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico paska kazimir smer
Zľava: Minister financií SR Peter Kažimír, predseda strany Robert Fico a predsedajúci snemu a podpredseda strany Pavol Paška počas pracovného snemu strany Smer-SD. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 4. júna (WEBNOVINY) – Deň daňovej slobody usvedčuje podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka vládu z toho, že nie je ochotná na sebe šetriť.

„Doplácajú na to ľudia. Slováci v tomto roku v prepočte pracujú o dva dni viac na štát, a tým pádom menej na seba a svoje rodiny. Ak by vláda chcela, aby sa mali ľudia skutočne lepšie, tak by spravila všetko pre to, aby mohli pracovať viac na seba a menej na štát,“ povedal pre agentúru SITA.

Podľa neho súčasnej vláde vyhovuje, že na ňu ľudia pracujú dlhšie. „Radšej im berie viac a potom niečo naspäť hodí v sociálnych balíčkoch,“ dodal.

Štát vezme zamestnancom polovicu platu

Vláda podľa Moravčíka zneužíva to, že bežný človek nesleduje, koľko odvádza štátu na daniach, odvodoch a poplatkoch.

„V skutočnosti však priemernému zamestnancovi štát každý mesiac zoberie polovicu z toho, čo mu dá jeho zamestnávateľ. Najhoršie je, že za tieto peniaze ľudia nedostávajú od štátu primerané služby. Napriek výraznému nárastu daňovo-odvodového zaťaženia za posledné roky ľudia nepocítili adekvátne zlepšenie školstva, zdravotníctva či sociálnej starostlivosti,“ povedal Moravčík s tým, že preto je potrebné urobiť poriadok vo verejných financiách.

Ak by sa podľa neho napríklad neobjednávali predražené CT prístroje a nesplácali dlhy Váhostavu zo štátneho, ľuďom by zostalo viac. „Preto treba zastaviť predražené štátne nákupy, prehodnotiť existujúce zmluvy a poskytovať lepšiu kvalitu verejných služieb,“ konštatoval.

Vláda nedokáže prijímať systémové opatrenia

Posunutie dňa daňovej slobody o dva dni považuje strana Most-Híd za dôkaz toho, že súčasná vláda nedokáže prijímať systémové opatrenia v oblasti daňovej politiky. „Slovensko preto nevyhnutne potrebuje nastúpiť na obdobie vytvárania podmienok pre rast, aby sa tu oplatilo žiť, pracovať a tvoriť,“ uviedol predseda strany Béla Bugár.

Podľa Bugára predovšetkým druhá Ficova vláda takzvane konsoliduje, a to takmer výlučne tak, že zvyšuje dane, odvody a poplatky. „Pocítili to na svojich príjmoch napríklad dohodári a živnostníci. Súčasná sadzba dane z príjmov právnických osôb je najvyššia spomedzi všetkých nových členských štátov EÚ od Estónska až po Bulharsko. Pritom podnikatelia musia platiť aj daň zo straty, živnostníci a dohodári vyššie odvody,“ upozornil Bugár.

Deň daňovej slobody pripadol tento rok na 4. júna. Minulý rok to bolo o dva dni skôr, 2. júna. Vyplýva to z analýzy Nadácie F. A. Hayeka a Združenia daňových poplatníkov, ktorí vypočítavajú počet dní v roku, v ktorých ľudia, obrazne povedané, pracujú pre štát na pokrytie jeho výdavkov.

Na tomto výsledku sa podľa nadácie podpísali najmä dva faktory, a to zmena metodiky výpočtu hrubého domáceho produktu (HDP) ako i to, že vláda nezabrzdila zvyšovanie výdavkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárMiloš Moravčík
Firmy a inštitúcie Vláda SR