Sporiace produkty s lákavými úrokmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, euro
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 19. júna (WBN/PR) – Banky lákajú klientov sporiť si u nich rôznymi formami. Ponúkajú sporenie pri platení kartou či rastúce úroky pri dlhšom sporení. Na získanie lepšieho úroku však musíte splniť určité podmienky.

Banky ponúkajú v súčasnej dobe veľmi nízke úroky na sporení, ktoré sa pohybujú pod 1% – sú tu však aj také, ktoré lákajú sporiteľov na vyšší úrok za určitých podmienok. BANKY.sk sa pozreli na niektoré zaujímavé sporiace produkty na trhu, ktoré ponúkajú vyššie úroky.

Rastúci úrok za vernosť

Sberbank teraz v akcii ponúka štedrý termínovaný vklad s úrokom až 3% za 1.5 roka (2% p.a.), no musíte si tam sporiť od 300 eur a byť banke verný 18 mesiacov. Vklad totiž funguje tak, že počas prvých 9 mesiacov trvania vkladu je úrok iba 1,50% p.a. a ďalších 9 mesiacoch trvania vkladu stúpne úrok na 2,50% p.a. Celkový úrok vo výške 3% bude vyplatený až po 18 mesiacoch od zriadenia vkladu.

Ak by ste si nechali napríklad rezervu 2 000 eur iba na bežnom účte, za 18 mesiacov vám zarobí v čistom menej ako 25 centov. Ak by ste si tieto peniaze uložili napríklad na termínovaný vklad s výnosom 3% za 18 mesiacov, zarobili by vám tie isté peniaze až 48,60 eur, čo je 200-krát viac,“ vysvetľuje výhodnosť štedrého termínovaného vkladu Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank v našej poradni.

Podobne rastúce úroky ponúka aj OTP banka v svojom Dynamik vklade. Na tomto termínovanom vklade môžete získať priemerný úrok 1,25%, ale len pri päťročnej viazanosti. Povinný minimálny vklad a zostatok je vo výške 400 eur a jeho výhodou je, že si môžete vyberať peniaze predčasne bez sankcií. Ak si na tento vklad uložíte napríklad 1000 eur na 5 rokov, zarobíte 50,63 eur po zdanení úrokov.

Vyšší úrok na termínovanom vklade pri štvorročnej viazanosti ponúka Poštová banka a to až 1,8%. Ak si na tento vklad uložíte napríklad 1000 eur za 4 roky zarobíte 58,32 eur po zdanení úrokov.

Prima banka dokonca ponúka 2% úrok na ročnom, dvojročnom, aj trojročnom termínovanom vklade – ale len v prípade, že si u nej založíte aj osobný účet. Inak je úrok iba 1%.

Sporiace účty s úrokmi nad 1%

Prima banka ponúka najvyšší úrok medzi bankami na sporení – až 5% ročne. Mesačná suma sporenia je minimálne 10 eur a maximálne 100 eur. Dobu sporenia si môžete vybrať 12, 18 alebo 24 mesiacov. Podmienkou je mať v banke osobný účet.

mBank ponúka sporiaci účet mSporenie s lákavým 1,4 % úrokom za rok. Hoci je úrok výhodný, veľkú sumu na ňom nemusíte usporiť, lebo sporenie je nastavené na drobné sporiace čiastky a nemôžete si naň previesť jednorazovo niekoľko tisíc eur. Výhodný úrok platí len do zostatku na účte do 4 000 eur. V prípade zostatku vyššieho ako 4000 eur sa vám celý vklad sa bude úročiť iba základným úrokom 0,15%.

Na mSporení môžete sporiť troma rôznymi spôsobmi – zaokrúhľovaním transakcií smerom nahor na celých 5 eur, zvoleným percentom vo výške 1%-10% z každej transakcie, alebo fixnou sumou v rozmedzí 0,50 – 2 eur pri každej platbe z mKonta.

Ak by ste si chceli na mSporenie nasporiť čiastku 1 000 eur a zvolili si metódu sporenia percentom z transakcií (10%), na to, aby ste nasporili zvolenú čiastku, budete potrebovať zaplatiť kartami, odoslať jednorazové platby, alebo vybrať peniaze z bankomatu v celkovej hodnote 10 000 eur. Platí tu – čím viac platíte, tým viac nasporíte.

Online banka Zuno ponúka tiež slušný úrok 1,2% na Sporení Plus. Úrok dostanete len na vklady do 12 000 eur. Nad túto sumu sa vklady úročia nižším úrokom. Výhodou je, že na sporení nemusíte mať žiadny minimálny vklad ani zostatok a vklady a výbery môžete robiť kedykoľvek. Platí však, že keď urobíte výber, stratíte úroky za daný mesiac.

Portál BANKY.sk vznikol v roku 1998. Denne prináša aktuálne správy z bankového diania doma i v zahraničí. Okrem správ pravidelne ponúka exkluzívne rozhovory s top manažérmi bánk na Slovensku. Uľahčuje čitateľom orientáciu v bankových produktoch a pomáha im pri správnom výbere. Súčasťou portálu je aj odborné poradenstvo na aktuálne témy, kde sa čitatelia môžu dozvedieť viac o riešení svojich praktických otázok z oblasti bankových služieb. Okrem iného tam nájdete aj aktuálne kurzové lístky a finančné kalkulačky.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Banky.sk