Predsedu komoditnej burzy chceli podplatiť, zavolal políciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Korupcia uplatok
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 25. júna (WEBNOVINY) – Predsedu Burzovej komory Komoditnej burzy Bratislava (KBB) Pavla Scholtza sa pokúsili podplatiť. Ako informoval vo štvrtok na tlačovej konferencii samotný Scholtz, cieľom bolo zmanipulovať ceny posypovej soli.

Podľa zverejnených informácií zástupca spoločnosti Nelux, s.r.o., Ladislav H. ponúkol a dal úplatok vo výške 25 tisíc eur predsedovi KBB za to, že zmanipuluje nákup posypovej soli. Šéf komory spolupracoval s políciou, ktorá celý proces monitorovala a spomínanú osobu zadržala bezprostredne po odovzdaní úplatku. Odovzdanie úplatku sa uskutočnilo 15. júna tohto roka.

Nákup posypovej soli je veľký biznis

„Pokus o moje podplatenie svedčí o tom, že nákup posypovej soli je veľký biznis. Cena, ktorú vygeneruje burza, je o približne o 30 percent nižšia, ako je cena, za ktorú nakupujú tento tovar niektoré samosprávne kraje či Národná diaľničná spoločnosť,“ uviedol Scholtz s tým, že Komoditná burza Bratislava je miestom, kde sa obchoduje čestne a férovo. „Sme odolní voči korupčnému správaniu,“ vyhlásil.

Ako vysvetlila médiám právna zástupkyňa KBB Lucia Saktorová, momentálne sa vedie trestné stíhanie. „Rozhoduje sa, konkrétne vo štvrtok na Najvyššom súde SR, či zástupca obchodnej spoločnosti Nelux, bude v predmetnej veci trestne stíhaný väzobne, alebo sa rozhodne, že bude stíhaný na slobode,“ podotkla.

Komoditná Burza Bratislava vlani začala obchodovanie v časti „minerály“. „V tejto sekcii môžu členovia burzy verejne ponúkať a dopytovať posypovú soľ, pričom kontrakty, ktoré vzniknú, sa plnia v termíne podľa mesiacov, na ktorý bol kontrakt uzavretý pri pevne uzatvorenej – kontrahovanej cene,“ vysvetlil Scholtz.

Pokusy o manipulovanie boli aj v minulosti

Otvorením spomínanej oblasti dostali záujemcovia možnosť nakúpiť posypovú soľ za výhodnejších finančných podmienok, ako to bolo prostredníctvom verejného obstarávania. Napríklad Banskobystrický samosprávny kraj tak pri kúpe posypovej soli ušetril za minulý rok približne 50 percent finančných prostriedkov, čo predstavovalo okolo 700 tisíc eur.

Pokusy o manipulovanie cien na KBB boli aj v minulosti. Spoločnostiam Nelux, s.r.o., a AS Partneri, s.r.o., pozastavila KBB vo februári 2015 obchodovacie práva pre podozrenia z manipulácie na trhu. Disciplinárna komisia KBB obom firmám uložila pokutu vo výške 10 tisíc eur a navrhla ich vylúčenie z KBB.

Komoditná burza Bratislava, a.s., bola založená v roku 1992 a riadi sa novelizovaným zákonom o komoditných burzách. Povolenie na výkon vydalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR 16. novembra 1992. Výkonným orgánom KBB je Burzová komora, ktorá pozostáva z deviatich členov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia