Grécka tragikomédia vrcholí, Tsipras vyhlásil referendum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/AP

Atény 27. júna (WEBNOVINY) – Grécky premiér Alexis Tsipras v sobotu vyhlásil referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny. Plebiscit sa uskutoční 5. júla, informovala agentúra Reuters.

VŠETKO O GRÉCKU: KRAJINE HROZÍ BANKROT A ODCHOD Z EUROZÓNY

Tsipras zároveň oznámil, že Grécko vzhľadom na referendum požiada o niekoľkodňové predĺženie záchranného programu, ktorý má vypršať 30. júna. Jeho vláda v piatok odmietla veriteľmi navrhovanú dohodu ako nepostačujúcu.

„Tieto návrhy, ktoré jasne porušujú európske pravidlá, ako aj základné práva na prácu, rovnosť a dôstojnosť, ukazujú, že cieľom niektorých našich partnerov a inštitúcií nie je životaschopná dohoda všetkých strán, ale poníženie celého národa,“ uviedol Tsipras v príhovore vysielanom štátnou televíziou.

Parlament rozhodne v neskorých nočných hodinách

Vypísanie referenda by mal ešte v sobotu potvrdiť aj grécky parlament v neskorých nočných hodinách. Ak by Gréci v hlasovaní úsporné opatrenia nadiktované veriteľmi odmietli, znamenalo by to pre Atény zrejme bankrot a následný odchod z eurozóny.

Štátny minister Nikos Pappas vyjadril presvedčenie o tom, že Gréci v referende odmietnu dohodu navrhovanú veriteľmi. Rovnaký postoj má aj pravicová strana ANEL, vládnuca strana Syriza či minister rozvoja Panajiotis Lafazanis.

Grécky minister vnútra vyzval poslancov, aby podporili referendum

Grécky minister vnútra Nikos Vutsis na mimoriadnej schôdzi parlamentu vyzval všetky politické strany, aby podporili rozhodnutie vlády usporiadať referendum o prijatí návrhov medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny. Zdôraznil, že jednohlasný súhlas parlamentu s referendom by posilnil postavenie Atén pri vyjednávaniach, informovala tlačová agentúra Reuters.

Bolo by to iba druhé referendum v krajine za uplynulých 40 rokov od pádu vojenskej junty, ktorá vládla v krajine v rokoch 1967-1974. Gréci v roku 1974 v referende odmietli monarchiu a stali sa republikou, pripomenula agentúra DPA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Aléxis TsíprasAlexis Tsipras
Firmy a inštitúcie MMF Medzinárodný menový fond