Číňania sa ešte nerozhodli, či kúpia Slovenské elektrárne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovenské elektrárne
Foto: SITA/Ján Lörincz

BRATISLAVA 29. júna (WEBNOVINY) – Číňania sa ešte definitívne nerozhodli, či zabojujú o predávaný 66-percentný podiel Slovenských elektrární. Spoločnosť China National Nuclear Corporation uviedla, že zatiaľ len zvažuje predloženie ponuky na kúpu podielu v najväčšom slovenskom výrobcovi elektriny, ktorý drží talianska spoločnosť Enel.

Doteraz však v tejto súvislosti neprijala definitívne rozhodnutie. „V súčasnosti ešte nie je jasné, či sa spoločnosť zúčastní na tejto záležitosti,“ citovala pondelňajšie stanovisko spoločnosti CNNC agentúra Reuters.

Zabojuje aj Slovensko

Do boja o predávaný majoritný podiel Slovenských elektrární vstúpi s najväčšou pravdepodobnosťou samotné Slovensko, ktoré prostredníctvom Ministerstva hospodárstva SR ovláda v súčasnosti 34-percentný podiel energetického podniku. Zatiaľ je však tajnosťou, či štát bude mať záujem len o kúpu 17-percentného podielu, aby si zvýšil svoj podiel na majoritných 51 percent akcií, alebo pôjde do kúpy celého predávaného podielu.

Všetko by sa malo rozhodnúť na rokovaní v Ríme. Vládni predstavitelia na čele s premiérom Robertom Ficom a ministrom hospodárstva Vazilom Hudákom plánovali stretnutie s najvyššími predstaviteľmi Enelu uskutočniť do konca júna.

Záujem majú aj dvaja investori

Okrem štátu sa oficiálne o predávaný podiel Slovenských elektrární zaujímajú dvaja investori. Ide o spoločnosť Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorého vlastníkmi sú český podnikateľ Daniel Křetinský, slovenský Patrik Tkáč a finančná skupina J&T, a o firmu Slovnaft, ktorá podala ponuku spolu s maďarskou skupinou MVM Group.

Hovorí sa, že okrem spomínanej čínskej spoločnosti poškuľovala po akciách Slovenských elektrární aj fínska spoločnosť Fortum, ktorá to však nikdy nepotvrdila, ale ani nevylúčila.

Stratégia predaja aktív

Šéf talianskeho Enelu Francesco Starace sa minulý týždeň nechal počuť, že do konca roka predajú len menšinový podiel Slovenských elektrární. Zostávajúce podiely chce Enel podľa jeho slov predať následne zhruba za dva roky po dokončení tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Enel predáva svoj 66-percentný podiel v SE v rámci stratégie predaja aktív v celkovom objeme 5 miliárd eur.

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred deviatimi rokmi necelých 840 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje vyše päť tisíc megawattmi inštalovaného výkonu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel KřetinskýPatrik Tkáč
Firmy a inštitúcie EnelSE Slovenské elektrárne