Agentúra Fitch zhoršila ratingy štyroch gréckych bánk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alpha Bank
Nižší rating má aj Alpha Bank. Foto: SITA/AP

LONDÝN 30. júna (WEBNOVINY) – Medzinárodná ratingová agentúra zhoršila ratingové hodnotenie National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias a Alpha Bank. Dlhodobý emisný rating (IDR) týchto bánk zhoršila agentúra na stupeň RD zo stupňa CCC.

Krátkodobý IDR týchto bánk agentúra zhoršila na stupeň RD zo stupňa C. Rating životaschopnosti bánk agentúra zhoršila na stupeň f zo stupňa ccc.

Impulzom pre agentúru Fitch na zníženie ratingu bánk bolo zavedenie kapitálových kontrol v krajine. Grécky premiér Alexis Tsipras oznámil zavedenie týchto kontrol v krajine a taktiež bankové prázdniny v nedeľu. Gréci totiž na prekvapivé rozhodnutie zvolať referendum zareagovali výrazným výberom vkladov z bánk. Tsipras však nemieni zabrzdiť plánované referendum o požiadavkách veriteľov, ktoré sa má uskutočniť 5. júla.

Skupina ministrov financií krajín eurozóny odmietla grécku žiadosť o predĺženie úverového programu do 5. júla. „Odmietnutie gréckej žiadosti o krátke predĺženie programu je podľa európskych štandardov bezprecedentným krokom, ktorý kladie otáznik nad právo suverénneho národa rozhodovať sa,“ uviedol Tsipras.

Malo by Grécko ostať v eurozóne?

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aléxis Tsípras