Grécko chce nový dvojročný záchranný program a odpis dlhov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/AP

BRUSEL 30. júna (WEBNOVINY) – Ministri financií eurozóny (Eurogroup) na mimoriadnej telekonferencii rokovali o Grécku, ktoré veriteľom predložilo nový návrh na dvojročnú pomoc z Európskeho stabilizačného mechanizmu tzv. trvalého eurovalu (ESM).

„Grécka vláda navrhuje dvojročnú dohodu s ESM, ktorá by znamenala úplné pokrytie jej finančných potrieb a zároveň súbežnú reštrukturalizáciu dlhu,“ uvádza vláda v stanovisku. „Grécko zostáva pri rokovacom stole,“ uviedla vláda.

Posledný termín predĺženia záchranného programu pre Grécko bol víkend. Pre parlamentné procedúry, ktoré by si predĺženie vyžiadalo, nie je možné posunúť jeho platnosť po utorku. Na svojom twitterovom profile o tom informoval slovenský minister financií Peter Kažimír. „Program sa o polnoci skončí,“ uviedol šéf rezortu financií.

Grécky minister financií Janis Varoufakis v utorok vyhlásil, že krajina nezaplatí Medzinárodnému menovému fondu splátku vo výške približne 1,6 miliardy eur.

Grécko však podľa neho stále živí nádej na dosiahnutie dohody s veriteľmi o programe pomoci na poslednú chvíľu. Na otázku novinárov, či Grécko v utorok zaplatí, Varoufakis odpovedal: „Nie.“ Na otázku o možnosti dohody s veriteľmi niekoľko hodín pred vypršaním súčasného programu pomoci minister povedal: „Dúfame v ňu.“

V stredajšom vydaní novín Bild sa píše, že „grécka vláda zmenila pôvodné oznámenie o nesplatení záväzkov voči MMF na jednoduchý odklad.“ Noviny zároveň uviedli, že Grécko v princípe bude obsluhovať svoj dlh voči MMF. Fond správy novín Bild nekomentoval.

Gréci veria v dohodu, ale neponúkli ústupky

Návrh na dosiahnutie dohody Grékom na poslednú chvíľu ponúkol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Aj napriek tomu, že Varoufakis verí v dohodu, najnovšia ponuka Grécka o predĺžení záchranného programu na poslednú chvíľu a na reštrukturalizáciu dlhu neobsahuje žiadne ústupky voči veriteľom v súvislosti s ekonomickými reformami. Vyplýva to z dokumentu, ktorý má k dispozícii agentúra Reuters.

Jednostranový list, ktorý adresoval Varoufakis šéfovi skupiny ministrov financií eurozóny Jeroenovi Dijsselbloemovi, hovorí, že Grécko sa „naplno zaviazalo k obsluhe zahraničného dlhu spôsobom, ktorý zabezpečí životaschopnosť gréckej ekonomiky, rast a sociálnu kohéziu“.

V liste sa však nespomínajú žiadne podmienky, ktoré požaduje Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond na odomknutie pomoci. „Úver sa použije výhradne na obsluhu externého a interného dlhu,“ uviedol v liste. „Kým sa odsúhlasí pôžička a vstúpi do platnosti, Grécko žiada Eurogroup o predĺženie programu, aby sa nezačal technický bankrot,“ píše sa v liste.

Obrazom: Desaťtisíc Grékov vyšlo do ulíc Atén, podporili Tsiprasa

Grécko chce zostať v eurozóne

Varoufakis v utorok pohrozil aj právnymi krokmi voči EÚ, ak bude krajina nútená vystúpiť z eurozóny. „Grécko nebude vyjednávať o svojom členstve v eurozóne,“ povedal.

Malo by Grécko ostať v eurozóne?

Atény tiež nevylučujú, že sa obrátia na Súdny dvor EÚ (ECJ) s výzvou, aby predbežným opatrením zabránil prípadnému vylúčeniu krajiny z bloku spoločnej meny.

Ako Varoufakis pripomenul, zmluvy o EÚ nepočítajú s možnosťou, že menovú úniu opustí niektorý z jej členov.

„Grécka vláda využije všetky právne možnosti,“ povedal Varoufakis pre britský denník Telegraph.

„Radíme sa a určite zvážime žiadosť na ECJ o vydanie predbežného opatrenia. Zmluvy o EÚ nepredpokladajú možnosť vystúpenia z eurozóny a (túto možnosť) odmietame akceptovať. O našom členstve nemožno vyjednávať,“ zdôraznil Varoufakis.

Minister financií dodal, že grécke banky majú dostatočnú likviditu, aby mohli fungovať v čase pred nedeľňajším referendom o požiadavkách medzinárodných veriteľov. Priznal však, že kapitálové kontroly zavedené počas víkendu komplikujú život gréckym firmám.

Tisíce ľudí demonštrovali za „áno“ v referende

Na hlavnom námestí Syntagma v Aténach sa v utorok večer zhromaždili tisíce ľudí, ktorí prišli pred budovou parlamentu vyjadriť súhlas s proeurópskymi úspornými reformami a vôľu zostať v Európe. Polícia informovala o zhruba 10 000 až 12 000 ľuďoch zúčastnených na demonštrácii, ktorou chceli dať najavo, že budú v nedeľňajšom referende hlasovať „áno“.

Hlavným sloganom protestného zhromaždenia bolo „Ostávame v Európe“. Zhromaždenie prerušila búrka, mnohí zúčastnení však ostali na svojich miestach aj napriek dažďu. Zúčastnení niesli vlajky Európskej únie či transparenty so sloganmi na podporu zotrvania Grécka v eurozóne a vyzývajúce na hlasovanie za požiadavky medzinárodných veriteľov, napísala agentúra Reuters.

Video: Desaťtisíce Grékov podporili v centre Atén Tsiprasa (pohľad z drona)

Pre dôchodcov otvoria banky

Grécko v stredu opäť otvorí asi tisíc bankových pobočiek s cieľom pomôcť starším ľuďom, ktorí nepoužívajú platobné karty. Informovalo o tom v utorok grécke ministerstvo financií.

Pre ostatné účely majú banky zostať zatvorené podľa pôvodného plánu do 6. júla. Výbery na pobočkách budú tento týždeň pre dôchodcov ohraničené čiastkou 120 eur na osobu. Ministerstvo financií opäť uisťovalo verejnosť, že vklady v bankách zostanú bezpečné aj po nedeľňajšom referende o podmienkach dohody s veriteľmi.

Grécko v nedeľu zatvorilo banky a zaviedlo kontroly pohybu kapitálu. K mimoriadnym opatreniam vláda pristúpila v snahe zabrániť kolapsu bankového systému. Banky a akciový trh zostanú zatvorené celý týždeň. Činnosť bankomatov sa obnovila v pondelok popoludní, veľký počet starších ľudí, ktorí nepoužívajú platobné karty, sa však nevie dostať k svojim dôchodkom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Janis VaroufakisJean-Claude JunckerPeter Kažimír
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia