Grécke 'nie' jeho pozíciu zhorší, ale eurozóna chce rokovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Grécke banky sú od pondelka zatvorené a v krajine sú v platnosti kontroly kapitálu. Foto: SITA/AP

ATÉNY 2. júla (WEBNOVINY) – Cieľom gréckej vlády je uzavrieť dohodu s veriteľmi v pondelok, deň po referende v Grécku o návrhoch veriteľov. Uviedol to v stredu grécky minister financií Janis Varoufakis s tým, že nezáleží na výsledku referenda. Varoufakis vyhlásil, že Grécko je pripravené prijať „prísne“ podmienky nového balíka pomoci výmenou za garancie udržateľnosti gréckeho dlhu.

Zároveň dodal, že v momente, keď sa podarí dosiahnuť dohodu s veriteľmi, Európska centrálna banka môže zvýšiť limit prostriedkov, ktoré posiela do gréckych bánk a to bude znamenať „obnovenie likvidity“. „Situácia bánk v Grécku sa vráti do normálu v momente, keď sa podarí dosiahnuť dohodu,“ povedal Varoufakis. Grécke banky sú od pondelka zatvorené a v krajine sú v platnosti kontroly kapitálu.

Obrazom: Desaťtisíc Grékov vyšlo do ulíc Atén, podporili Tsiprasa

Pripravená rokovať je aj eurozóna, ale podmieňuje to gréckym „áno“ v referende. Ak Gréci schvália reformy, ktorými veritelia podmieňujú vyplatenie pomoci, je eurozóna okamžite pripravená obnoviť rokovania s Aténami. Uviedol to vo štvrtok francúzsky minister financií Michel Sapin.

Malo by Grécko ostať v eurozóne?

Ako dodal, Paríž chce udržať Grécko v eurozóne, negatívny výsledok nedeľňajšieho referenda by však mohol viesť k odchodu krajiny z menovej únie.

Francúzsko podľa neho viedlo diplomatické úsilie s cieľom dohodnúť sa s Gréckom ešte pred referendom, aktivity však ukončilo po stredajšom vystúpení gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorý vyzval obyvateľov na odmietnutie reforiem.

Španielsky minister financií Luis de Guindos vo štvrtok uviedol, že eurozóna je pripravená rokovať s Gréckom aj v prípade negatívneho výsledku referenda. „Všetky dvere sú otvorené. Ak budú hlasovať za, tak ich vláda uviedla, že budú pokračovať v rokovaniach…, ale ak budú hlasovať proti, budeme naďalej otvorení rozhovorom,“ povedal de Guindos.

„Nemôžete sa dohodnúť s niekým, kto vám hovorí ‚nie‘,“ povedal Sapin pre televíznu stanicu iTELE a dodal, že po Tsiprasovom prejave sa na tomto postoji zhodli všetci účastníci telekonferencie ministrov financií štátov eurozóny.

Šéf skupiny ministrov financií eurozóny (Eurogroup) Jeroen Dijsselbloem vyhlásil, že „nie“ v gréckom referende neposilní rokovaciu pozíciu krajiny. Zároveň dodal, že zamietnutie dohody v referende by dostalo Grécko aj eurozónu do „veľmi ťažkej“ situácie. Otázka, ktorá je predmetom referenda, podľa neho nemá „žiadnu relevanciu“, keďže záchranný program Grécka sa 30. júna skončil. Zároveň uviedol, že drvivá väčšina Grékov chce zostať v eurozóne a referendum ukáže, či sú pripravení akceptovať úsporné opatrenia, ktoré sú pre zotrvanie v eurozóne nevyhnutné.

Napriek svojej dlhovej kríze je podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga stabilným členom aliancie. „Grécko je silným a oddaným spojencom v našej aliancii. Som si istý, že sa táto situácia nezmení. Gréci niekoľkokrát podčiarkli, že zostanú pri svojich záväzkoch v NATO,“ povedal Stoltenberg počas návštevy Rumunska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Janis VaroufakisJeroen DijsselbloemMichel SapinYanis Varoufakis