Slováci pohŕdajú morčacím mäsom, jeho spotreba klesá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Maso
klobásy, kuracie Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 5. júla (WEBNOVINY) – Spotreba morčacieho mäsa na Slovensku sa pohybuje od jedného do jeden a pol kilogramu na obyvateľa, čo je výrazne menej ako európsky priemer na úrovni okolo 6 kilogramov. Upozornila na to Únia hydinárov Slovenska.

Človek by mal zjesť 150 gramov morčacieho mäsa týždenne

„Podľa odborníkov na výživu by mal mať človek aspoň 150 gramov morčacieho mäsa týždenne,“ zdôvodnil riaditeľ ÚHS Daniel Molnár.

V ostatnom roku sa na slovenských hydinových bitúnkoch vyprodukovalo 122 ton morčacieho mäsa, čo predstavuje nárast o 34,1 percent oproti roku 2013. Morčacie mäso tvorí 0,24 percenta produkcie hydinového mäsa v SR.

Ako poznamenala únia, produkcia moriek na Slovensku po roku 1989 neustále klesá. Pokiaľ v roku 2000 sme vyprodukovali 5730 ton živých moriek, v minulom roku to bolo iba 1331 ton.

Morčacie mäso je vhodné pre pacientov s prísnymi diétami

Najvýraznejší pokles produkcie moriek bol v rokoch 2002 až 2007, kedy ročná produkcia oslabila o 4560 ton. Na jedného obyvateľa pripadne na Slovensku iba 0,25 kg morčacieho mäsa a teda sebestačnosť je podľa ÚHS na úrovni 25 percent. Sebestačnosť vo vzťahu k odporúčanej dávke 7,8 kg na obyvateľa je iba 3,2 percenta.

Podľa ÚHS morčacie mäso patrí medzi najväčšie zdroje kvalitných bielkovín potrebných k obnove ľudského tela. „Z hľadiska zdravia je veľmi kvalitným a zároveň ľahko stráviteľným mäsom. Je vhodné pre pacientov s veľmi prísnymi diétami. Morčacie mäso sa odporúča predovšetkým pre ľudí, ktorí chcú predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam, majú vysoký cholesterol alebo nechcú pribrať,“ konštatovali hydinári.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ÚHS Únia hydinárov Slovenska