MMF varuje Európu, Gréci budú potrebovať ďalšie miliardy eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grécko
Grécko schválilo reformné opatrenia. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 3. júla (WEBNOVINY) – Medzinárodný menový fond (MMF) varoval, že Grécko bude potrebovať rozšírenie úverov z EÚ, prípadne rozsiahle odpísanie dlhov, ak bude hospodársky rast v krajine pomalší, ako sa očakáva a krajina neuskutoční ekonomické reformy.

Grécko potrebuje rozšíriť úvery z Európy

MMF toto varovanie vydal vo svojej správe o udržateľnosti gréckeho dlhu. Správa prichádza v čase, keď gréckych občanov v nedeľu čaká referendum, v ktorom majú rozhodovať o prijatí návrhov veriteľov. Grécky premiér Alexis Tsipras odporúča Grékom dohodu s veriteľmi odmietnuť.

Obrazom: Desaťtisíc Grékov vyšlo do ulíc Atén, podporili Tsiprasa

Podľa MMF bude Grécko potrebovať výrazné rozšírenie úverov z Európy aj v prípade, že sa grécka politika „vráti na predchádzajúcu cestu“. MMF svoju správu zostavil minulý týždeň teda v čase keď neboli zatvorené grécke banky a krajina ešte mala čas na uhradenie záväzkov voči MMF.

MMF odhaduje potreby Grécka na 50 miliárd

Splátku Atény napokon neuhradili. Podľa MMF by Grécko mohlo z Európy potrebovať dodatočných 36 miliárd eur. Celkové dodatočné finančné potreby Grécka však podľa MMF dosahujú 50 miliárd eur.

Podľa najoptimistickejšieho scenára, vrátane zvýhodneného financovania do roku 2018, by mal dlh Grécka dosahovať 150 percent hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2020 a 140 percent HDP v roku 2022.

Dočasný euroval nebude žiadať okamžité splatenie

Odpoveďou na skutočnosť, že Atény v termíne splatnosti k 30. júnu neuhradili MMF dlžnú čiastku 1,6 miliardy eur je krok Európskeho nástroja finančnej stabiliti (EFSF), tzv. dočasného eurovalu, ktorý si vyhradzuje právo žiadať od Grécka predčasné splatenie dlhu. Omeškanie splátky, ako to potvrdil aj MMF, predstavuje oficiálny prípad platobnej neschopnosti, konštatoval v piatok EFSF. Okamžité splatenie úverov od Atén však EFSF nebude požadovať.

Grécky dlh voči EFSF podľa agentúry Reuters predstavuje 130,9 miliárd eur. Rozhodnutie oznámil dočasný euroval dva dni pred referendom, v ktorom majú grécki voliči rozhodnúť, či prijmú úsporné opatrenia požadované medzinárodnými veriteľmi.

Malo by Grécko ostať v eurozóne?

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aléxis Tsípras
Firmy a inštitúcie MMF Medzinárodný menový fond