Tsipras vytvára referendom ilúziu pre Grékov, tvrdí Kažimír

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peter Kažimír
Minister financií Peter Kažimír. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 3. júla (WEBNOVINY) – Grécky premiér vytvára referendom ilúziu, že ak Gréci odmietnu náčrt reforiem, získa silnejší mandát na vyjednávanie tretieho záchranného programu, čo však nie je pravda. Vyhlásil to na piatkovom spoločnom rokovaní európskeho a finančného parlamentného výboru o Grécku minister financií Peter Kažimír.

„Toto je čistá ilúzia, čistá lož,“ tvrdí. Tretí balík pomoci, ktorý by Gréci žiadali z trvalého eurovalu (ESM), je totiž podľa neho na základe zmlúv ratifikovaných v parlamentoch krajín eurozóny ešte prísnejší ako dovtedajšie programy.

„To znamená plná dokumentácia, plná udržateľnosť, jasná podmienenosť. Ten balík opatrení bude musieť byť z tohto pohľadu ešte zviazanejší, ešte záväznejší a ešte podmienenejší z hľadiska výplaty každého eura. Odmietnutie reforiem nemôže byť jednoduchšia cesta,“ povedal poslancom v piatok Kažimír.

Naznačil pritom, že odmietnutie úsporných opatrení v Grécku bude zrejme znamenať, že v krajine sa už eurom dlho platiť nebude. „Odmietnutie reforiem a získanie mandátu na ďalší súboj bude znamenať to, že sa ten celý problém bude musieť vyriešiť úplne iným spôsobom, a asi viete čo mám na mysli,“ dodal.

Bez dohody nebude injekcia

Kažimír sa už počas týždňa vyjadroval, že v prípade nedohody grécke banky zrejme už po referende s eurom neotvoria. Európska centrálna banka (ECB) totiž v takom prípade do gréckeho bankového systému už ďalšie injekcie zrejme pumpovať nebude.

Obrazom: Desaťtisíc Grékov vyšlo do ulíc Atén, podporili Tsiprasa

„Toto je záležitosť, ktorá patrí do kompetencie ECB a postoje a rozhodnutia rady guvernérov z posledných dní opakovane hovoria o tom, že nie sú pripravení navýšiť tzv. rizikový spôsob financovania, čo prakticky znamená, že žiadne ďalšie peniaze do Grécka nejdú. Nemyslím si, že by sa tento stav zmenil, pokiaľ nedôjde k dohode,“ vysvetľuje Kažimír.

Podľa ministra tak súčasná grécka vláda hrá falošnú hru, ktorú treba jasne pomenovať. Navyše situácia v krajine sa pri súčasných podmienkach každým dňom zhoršuje. Nefunkčný hotovostný obeh má negatívny dopad na výber daní, na zisky firiem, keď len podľa posledných informácií maloobchodné tržby klesli až o 70 percent. „Čiže ten potrebný balík pomoci sa zvyšuje každým dňom, než čakáme na nejaké riešenie, a tým pádom musia odpovedať ešte tvrdšie opatrenia,“ hovorí minister.

Kažimír odmieta náklonnosť k Syrize

Zároveň jednoznačne odmietol názory svojho straníckeho kolegu a šéfa európskeho výboru Ľuboša Blahu, ktorý vyjadril svoju náklonnosť k ľavicovej strane Syriza s tým, že táto strana súčasnú situáciu nespôsobila a len ju zdedila od predchádzajúcich vlád. „Politike rozumiem, ale to je neuveriteľný egoizmus. Tu musím

Malo by Grécko ostať v eurozóne?

povedať, že absolútne nesúhlasím s náklonnosťou voči politickej strane Syriza a vôbec mi nevadí, čo čítajú a čo študujú,“ odpovedal.

Na dokreslenie uviedol niekoľko problematických bodov z rokovaní s gréckou vládou, ktorá okrem iného odmieta zmraziť minimálne dôchodky, či vyrovnať úroveň dane z pridanej hodnoty. Gréci si totiž ešte v predvstupových rokovaniach do únie vyjednali polovičnú DPH pre ostrovy kvôli podpore turistického ruchu, čo už súčasné pravidlá a harmonizácia dane nedovoľuje. „Ak si prejdeme do našej reality, tak sa nám to nezdá veľmi pochopiteľné z hľadiska toho rizika, ktoré je na druhej strane,“ hovorí.

Slovensko by nedohodu nemalo pocítiť

V súčasnosti sú tak podľa Kažimíra v hre len dva možné scenáre. V jednom z nich šanca na dohodu na ďalšom program stále žije, a to ak grécka verejnosť bude v referende väčšinovo súhlasiť s predkladaným balíkom reforiem. „Ak grécka verejnosť, aj pod vplyvom dnešnej vlády, odmietne tento balík, je tu vyššia pravdepodobnosť krízového scenáru a možného aj technického odchodu z eurozóny,“ doplnil.

Slovensko by však ani v prípade nedohody nemuselo dopady výraznejšie pocítiť. Podľa ministra je totiž krajina dobre pripravená, nachádza sa v dobrej fáze ekonomického cyklu z hľadiska ekonomického rastu, tvorby pracovných miest, domáceho dopytu či investovania.

V dobrej kondícii je na základe strestestov aj bankový sektor a štát má dostatočnú rezervu aj na financovanie svojho dlhu, ak by bol problém dostať sa k peniazom na finančných troch. „Isté obavy z prenosu od našich obchodných partnerov možno očakávať, ale budeme musieť počkať na vývoj v najbližších týždňoch a mesiacoch,“ uzavrel.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Kažimír