Polícia metie kauzu piešťanského CT pod koberec, tvrdí Kaník

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemocnica Alexandra Wintera
Foto: SITA/Pavol Machovič

BRATISLAVA 5. júla (WEBNOVINY) – Polícia a vyšetrovatelia potichu zametajú pod koberec kauzu piešťanského CT prístroja, aby sa na ňu čo najrýchlejšie zabudlo. Tvrdí to opozičný poslanec Ľudovít Kaník, člen demokratickej skupiny SDKÚ-DS. Poukazuje na to, že dvaja členovia skupiny, Martina Jánošíková a Peter Slávik, podali trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu neprekazenia a neoznámenia trestného činu.

„Výsledkom je, že príslušný vyšetrovateľ odmieta takéto podania a tie zdôvodnenia sú absolútne vágne,“ povedal Kaník. Rozhodli sa preto obrátiť na generálneho prokurátora, aby zrušil rozhodnutie vyšetrovateľa. „Aby preukázal, že mu záleží na dodržiavaní zákonnosti a na tom, že tieto skutky budú dôsledne vyšetrené,“ skonštatoval Kaník.

Na piešťanskú nemocnicu ukazovali už v roku 2012

Slávik hovorí, že o situácii v piešťanskej nemocnici vedeli Úrad vlády SR, ministerstvo zdravotníctva aj Generálna prokuratúra SR od roku 2012, ale nezaoberali sa tým. Podľa Slávika každý, kto vie, že sa ide páchať trestný čin, pripravuje sa, alebo sa koná, má povinnosť oznámiť to orgánom činným v trestnom konaní.

„Toto sa však od roku 2012, keď o tom vedeli úrad vlády, generálna prokuratúra a ministerstvo, nestalo. Generálna prokuratúra sa musí s každým obsahom podania vysporiadať. To znamená, že keď ich v roku 2012 na to upozornili, mali sa tým zaoberať,“ povedal Slávik.

Jánošíková si kladie otázku, či trestný zákon je platný len pre niekoho, alebo pre všetkých. „Načo je povinnosť oznámiť alebo prekaziť trestný čin, keď príslušné orgány nekonajú, ani len keď sú priamo upozornené? Keď ako občan viem o podozrivej činnosti, mám to len tak prehliadnuť?“ pýta sa Jánošíková. Podľa doterajšieho prístupu orgánov sa jej zdá, že vec sa necháva premlčať, ale v takom prípade to podľa nej už nie je o právnom štáte.

Kvôli kauze odstúpili traja poslanci

Tender na CT prístroj vyhlásila nemocnica v marci minulého roka. Víťazom sa stala spoločnosť Medical Group SK, a. s. ktorá ponúkla, že prístroj dodá za 1,6 milióna eur. Médiá na konci októbra toho istého roka priniesli informácie o tom, že CT bolo predražené. Piešťanská nemocnica totiž ešte v roku 2012 vo verejnom obstarávaní vybrala CT prístroj za približne milión eur, napokon ho však nekúpila. Rozdiel v cene bol 600 tisíc eur.

Riaditeľka nemocnice tvrdila, že zariadenie obstarané v roku 2014 je vyššej triedy. Nakoniec sa predsa len rozhodla ukončiť kúpnu zmluvu, stalo sa tak v decembri minulého roka. Pre kauzu z postu odišli vtedajšia ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová a napokon aj predseda parlamentu Pavol Paška.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľudovít KaníkPavol PaškaRenáta ZmajkovičováZuzana Zvolenská