Protischránkový zákon nie je dosť účinný, tvrdí Leško

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slováci majú obchodu so schránkami dosť, korupciu treba zastaviť
Z prieskumu agentúry Focus pre Nadáciu Zastavme korupciu vyplýva, že až 91,5 percenta respondentov si myslí, že štát by mal obchodovať s firmami, ktorých skutoční vlastníci sú známi. Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 4. júla (WEBNOVINY) – Parlamentom schválená novela zákona o verejnom obstarávaní podľa Mariána Leška z Nadácie Zastavme korupciu nie je dostatočne plošná a ani účinná, aby slúžila ako protischránkový zákon. Nezodpovedá uzneseniam parlamentu a vlády, ani novoprijatej smernici Európskej únie.

„Zákon tohto druhu sa však skôr či neskôr bude musieť prijať, lebo Slovenská republika je povinná implementovať do svojho právneho poriadku obsah európskej smernice. Je vo verejnom záujme, aby efektívny a účinný protischránkový zákon bol prijatý čo najskôr,“ informoval Leško.

Návrhy Žitňanskej a Beblavého by zákon zlepšili

Národná rada SR takmer výlučne hlasmi poslancov za Smer-SD schválila v piatok vládnu novelu zákona o verejnom obstarávaní. Na základe nej vznikne register konečných užívateľov výhod, teda reálnych vlastníkov firiem, zúčastňujúcich sa na verejnom obstarávaní. Opozícia vládny návrh kritizovala ako nedokonalý a žiadala, aby sa register vzťahoval aj na firmy v iných oblastiach používania verejných financií.

„Proklamovanú zásadu, aby protischránkový zákon postihoval akékoľvek obchodovanie schránkových firiem so štátom, vládni poslanci nenaplnili, a to bez toho, aby svoj postup meritórne odôvodnili,“ poznamenal Leško. Za príznačné považuje, že v rozprave v druhom čítaní sa k podstate veci vyjadril iba jediný poslanec vládnej strany.

Leško si myslí, že keby boli schválené pozmeňujúce návrhy poslankyne Lucie Žitňanskej (Most-Híd) a nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého, zásadne by to zlepšilo podobu prijatého zákona.

Návrhy Žitňanskej mali zabrániť uvádzaniu falošných údajov do registra konečných užívateľov výhod a sprísniť sankcie za uvedenie nepravdivých údajov. Beblavý navrhol, aby v registri boli zapísaní aj koneční užívatelia výhod v zdravotných poisťovniach a u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

ZMOS je so zvýšením limitu spokojné

Novela zvyšuje spodný limit pre povinné obstarávanie menších, podlimitných zákaziek na elektronickom trhovisku pre samosprávy a ich organizácie zo súčasných tisíc na päťtisíc eur. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) toto rozhodnutie hodnotí pozitívne.

„Touto novelou je naplnená dlhodobá požiadavka miest a obcí, ale aj požiadavka regionálnych snemov a jedna z priorít nedávneho snemu. Pre samosprávy zostáva povinnosť dodržiavať zákon o verejnom obstarávaní, avšak v objeme do päťtisíc eur budú postupovať režimom podlimitných zákaziek. Samosprávam tým odpadne časť administratívy,“ zareagoval predseda ZMOS-u Michal Sýkora.

Zmena podľa Sýkoru rozviaže ruky, zvýši operatívnosť, zachováva transparentnosť, a to pri dodržaní všetkých platných povinností verejného obstarávania. „Táto úprava zákona o verejnom obstarávaní prispeje aj k podpore miestnej a regionálnej zamestnanosti.,“ dodal predseda ZMOS-u.

Zajac poukazoval na hranice limitov v Čechách a Rakúsku

Poslanec a podpredseda KDH Pavol Zajac tvrdí, že spomínaný limit päť tisíc eur je stále nízky na to, aby obce znížili svoju administratívnu záťaž spojenú s e-trhoviskom. V parlamente neprešiel jeho návrh na zvýšenie spodnej hranice pre obstarávanie cez e-trhovisko na desať tisíc eur.

„To je suma, ktorá je pre mnohé malé obce dosť vysoká na to, aby operatívne obstarávania riešili pružnejšie a bez zbytočne navýšenej administratívy,“ uviedol Zajac. V Českej republike je spodný limit na úrovni 60 tisíc eur a v Rakúsku 10 tisíc eur.

Systém fungovania e-trhoviska podľa poslanca kritizujú starostovia a primátori bez ohľadu na politickú príslušnosť. „ZMOS na svojom zasadnutí kritizoval tento systém verejne,“ dodal Zajac.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marián LeškoMichal SýkoraPavol Zajac