Gréci v referende povedali jasné 'nie' reformám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grécko
Ak Gréci povedia 'nie', budú sa musieť vzdať eura. Foto: SITA/AP

ATÉNY 5. júla (WEBNOVINY) – Gréci v nedeľňajšom referende jednoznačne odmietli dohodu s veriteľmi. Proti reformám a škrtom bolo 61,31 percenta hlasujúcich, možnosť „áno“ si vybralo 38,69 percenta hlasujúcich.

Vyplýva to z údajov, ktoré po sčítaní hlasovacích lístkov zo všetkých 19 159 volebných miestností zverejnili na webovej stránke gréckeho ministerstva vnútra. Na referende sa zúčastnilo celkovo 6,16 milióna Grékov, čo predstavuje 62,5 percenta oprávnených voličov. Na platnosť hlasovania bola potrebná najmenej 40-percentná účasť.

Tsipras hovorí o žiarivom dni v histórii Európy

Výsledky referenda oslavovali na námestí Syntagma pred parlamentom v centre Atén tisíce stúpencov vlády, ktorí mávali gréckymi vlajkami a kričali „Nie, nie, nie!“. Grécky premiér Alexis Tsipras poďakoval Grékom za „veľmi odvážnu voľbu“ v tom, že odmietli podmienky pomoci medzinárodných veriteľov. Tsipras dodal, že referendum nemá žiadneho víťaza ani porazeného. „Aj za najťažších okolností sme dokázali, že demokracia sa nenechá vydierať,“ povedal premiér.

Po prieskumoch naznačujúcich oveľa tesnejší výsledok ide o jasné víťazstvo Tsiprasa. „Dnes oslavujeme víťazstvo demokracie,“ vyhlásil Tsipras v televíznom vystúpení, označiac nedeľu za „žiarivý deň v histórii Európy“.

Tsipras vyhlásil referendum len pred týždňom s tým, že hlasovanie „nie“ v ňom posilní jeho pozíciu pri rokovaniach o lepšej dohode pre jeho krajinu. Jeho vláda uviedla, že verí v možnosť uzavrieť dohodu s veriteľmi do 48 hodín. Európski predstavitelia i väčšina gréckych opozičných strán však referendum vykreslili ako hlasovanie o tom, či si krajina ponechá euro – aj keď to nebolo otázkou v plebiscite.

Zasadne Euroskupina

O výsledkoch referenda budú v pondelok v Paríži rokovať nemecká kancelárka Angela Merkelová s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandem.

Rozhodujúce pre Grécko bude, ako budú európski činitelia reagovať na výsledky referenda. Summit lídrov krajín eurozóny, na ktorom sa bude hovoriť o situácii, zvolali na utorok večer. Referendum v Grécku bolo prvé od roku 1974, keď Gréci hlasovali o zrušení monarchie.

Grécky minister financií Janis Varufakis v pondelok oznámil, že odstupuje z funkcie. Stalo sa tak len deň po referende, v ktorom grécki voliči odmietli podmienky záchranného programu, čo je v podstate Varufakisovo víťazstvo. VIAC V TOMTO ČLÁNKU.

Po veľkej porážke v referende oznámil svoju rezignáciu aj grécky opozičný líder Antonis Samaras. „Naša strana potrebuje nový začiatok. K dnešnému dňu odstupujem z vedenia Novej demokracie,“ povedal v nedeľu Samaras o svojej konzervatívnej stredopravej strane. Vyzval zároveň Grékov, aby zanechali rozpory a žiadali od vlády splnenie jej prísľubu, že nájde rýchle riešenie s veriteľmi. Samaras bol premiérom od roku 2102 do januára tohto roka, keď ho vo funkcii vystriedal Alexis Tsipras z ľavicovej strany Syriza.

Gréci neuvažujú o vlastnej mene

Výsledok hlasovania môže mať ďalekosiahle následky nielen pre zadlženú krajinu, ale pre celú Európu. Viacerí predstavitelia EÚ označili referendum za hlasovanie o zotrvaní Grécka v eurozóne.

Malo by Grécko ostať v eurozóne?

Tsipras to odmietol, podľa vlastných slov si je plne vedomý toho, že grécki voliči mu teraz dali mandát na dosiahnutie uskutočniteľného riešenia rokovaniami, nie na roztržku s Európou.

Atény sú pripravené realizovať reformy, zdôraznil s tým, že naliehavo potrebné sú investície, ako aj reštrukturalizácia dlhov. Grécka vláda neuvažuje ani o tlačení novej meny. Povedal to pre televíznu stanicu Star TV Euclid Tsakalotos, grécky koordinátor vyjednávaní s veriteľmi Atén. „Nediskutujeme o paralelnej mene,“ uviedol. „Nemyslím si, že … nás vylúčia,“ dodal. Minister financií Janis Varoufakis v nedeľu povedal, že „nie“ umožní Grécku, aby svojich partnerov vyzvalo na spravodlivú dohodu.

„Od zajtra so statočným ‚nie‘, ktoré nám grécki občania dali do rúk… budeme vystierať pomocnú ruku smerom k našim veriteľom. Každého jedného z nich budeme vyzývať, aby sme našli spoločný základ,“ povedal v nedeľu Varoufakis, ktorý v pondelok rezignoval na funkciu. Varoufakis tvrdil, že „nie“ v referende je veľké „áno“ demokratickej Európe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aléxis TsíprasAngela MerkelováAntónis SamarásJanis Varoufakis