Fitch veští pokles ruskej ekonomiky, zažila niekoľko šokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlajky, ukrajina, rusko, európska únia
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 5. júla (WEBNOVINY) – Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Rusku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej a domácej mene na stupni BBB- s negatívnym výhľadom. Rating nadriadených nezabezpečených záväzkov v zahraničnej a domácej mene a stropný rating krajiny agentúra potvrdila tiež na úrovni BBB- a rating krátkodobých záväzkov na stupni F3.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ruska je podľa agentúry odzrkadlením rovnováhy medzi silnou finančnou bilanciou krajiny a jej štrukturálnou slabosťou. Fitch prognózuje, že ruská ekonomika za celý rok 2015 klesne o 3,5 percenta po tom, ako ju v roku 2014 zasiahlo niekoľko šokov, a to pád cien ropy, oslabenie rubľa a zavedenie sankcií zo strany USA a Európskej únie v reakcii na konflikt na Ukrajine.

Fitch však konštatuje, že reakcia ruskej centrálnej banky na ekonomické šoky a zotavenie cien ropy stabilizovali rubeľ, čo začalo infláciu v krajine tlačiť smerom nadol. Po poklese v prvom kvartáli 2015 sa devízové rezervy krajiny od marca stabilizovali na úrovni približne 360 miliárd amerických dolárov, dodala agentúra.

(1 EUR = 1,1096 USD)

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Fitch Ratings