Šéf europarlamentu varuje Grékov, 'nie' vás pripraví o euro

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gréci protestovali v Aténach, zapálili vlajku Únie
Desaťtisíce Grékov sa zišli v pondelok večer v Aténach, aby podporili vládu premiéra Alexisa Tsiprasa v jej odmietavom stanovisku k návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy v krajine. O osude návrhu rozhodnú voliči v nedeľňajšom referende. Foto: SITA/AP

BERLÍN 5. júla (WEBNOVINY) – Grécko sa bude musieť vzdať eura, ak v nedeľňajšom referende v krajine zvíťazia odporcovia dohody Atén so zahraničnými veriteľmi o reformách výmenou za pomoc. Povedal to šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz pre nemecký rozhlas Deutschlandfunk. „Ak povedia ‚nie;, budú musieť po referende zaviesť inú menu,“ povedal Schulz v rozhovore, ktorý sa nahral vo štvrtok, ale odvysielali ho v nedeľu.

„V okamihu, ako niekto zavedie novú menu, odchádza z eurozóny. To sú prvky, ktoré mi dávajú určitú nádej, že ľudia dnes (v nedeľu, pozn. red.) v referende nepovedia ‚nie‘,“ konštatoval šéf Európskeho parlamentu. Jeho vyjadrenia patria k najjasnejším zo strany vysokopostavených predstaviteľov Európskej únie.

Akákoľvek „nová drachma“ alebo dočasná mena by mohla mať hodnotu, ktorá by sa rovnala pätine eura. Agentúra Reuters konštatuje, že hrubé odhady devalvácie meny, ktorú by grécka ekonomika potrebovala na opätovné získanie medzinárodnej konkurencieschopnosti, sú podľa štúdií niekoľkých bánk a výskumných firiem na úrovni prinajmenšom 25 až 30 percent.

Malo by Grécko ostať v eurozóne?

Experti však hovoria, že devalvácia by takmer určite bola až na úrovni 80 percent vzhľadom na pravdepodobný finančný chaos v krajine a neschopnosť splácať záväzky zo strany verejných inštitúcií a súkromného sektora.

Jednou vecou, ktorá by možno zmiernila pád novej drachmy, je výrazný pokles gréckeho domáceho dopytu a výdavkov v posledných piatich rokoch, povedal John Normand z JPMorgan.

„Odhadujeme, že drachma by musela klesnúť o približne 30 percent, hoci pád by v najbližšom období bol pravdepodobne výrazne väčší,“ povedal ekonóm Ben May z poradenskej firmy Oxford Economics. „Neboli by sme prekvapení, ak by pád bol najprv dvojnásobne väčší,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin Schulz
Firmy a inštitúcie Európsky parlament