Centrálna banka ponechala Grécku objem núdzových zdrojov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, euro
Foto: SITA/Marián Peiger

TOKIO 6. júla (WEBNOVINY) – Akcie európskych bánk v pondelok po otvorení trhov strácali takmer 2 percentá. Grécky bankový systém sa ocitol na pokraji kolapsu a štyri najväčšie banky v krajine majú podľa odhadov k dispozícii hotovosť v celkovej hodnote menej ako jednu miliardu eur.

Bankový index Stoxx Europe 600 klesol o 1,7 percenta. Akcie talianskych bánk Unicredit a Intesa Sanpaolo oslabil zhodne o zhruba 3 percent. Španielske banky Santander a BBVA, francúzske BNP Paribas a Societe Generale a nemecká Deutsche Bank strácali približne 2 percentá.

Grécke banky majú 89 miliárd eur

Európska centrálna banka (ECB) v pondelok ponechala objem núdzových úverových liniek (ELA) pre Grécko nezmenený na úrovni odsúhlasenej 26. júna. Grécke banky tak v rámci ELA majú podľa zdrojov agentúry Reuters k dispozícii približne 89 miliárd eur. ECB upozorňuje, že prostriedky v rámci ELA môžu grécke banky čerpať len v prípade dostatočného kolaterálu.

Finančná situácia Grécka sa podľa ECB významne dotýka gréckych bánk, pretože kolaterál spojený s ELA sa výrazne viaže na grécke vládne aktíva. Zo stanoviska ECB ďalej vyplýva, že Rada guvernérov ECB pozorne sleduje situáciu na trhu, pričom banka je pripravená vyvažovať riziká ohrozujúce cenovú stabilitu v eurozóne. Rada guvernérov je pripravená použiť všetky nástroje v rámci svojho mandátu.

ECB, ktorá udržuje grécke banky pri živote, im až do minulého týždňa vytrvalo zvyšovala finančnú pomoc. No po vypísaní referenda toto zvyšovanie ELA zastavila.

Euro sa zotavilo zo skorších strát

Euro v pondelok oslabilo pod vplyvom neistoty sprevádzajúcej vývoj dlhovej krízy v Grécku a budúcnosť eurozóny. Spoločná mena však prekonala skoršie straty a jej kurz voči doláru zotrval v pásme, kde sa pohybuje od apríla.

K zotaveniu mohla prispieť aj správa o rezignácii gréckeho ministra financií Janisa Varoufakisa. V reakcii na výsledky referenda, v ktorom grécki voliči presvedčivou väčšinou odmietli požiadavky medzinárodných veriteľov, euro najskôr prudko oslabovalo.

Po otvorení ázijských trhov euro kleslo pod hranicu 1,10 USD/EUR, v európskom obchodovaní sa však kurz stabilizoval na úrovni 1,1035 USD/EUR. To predstavuje v porovnaní s piatkom pokles hodnoty o 0,6 percenta.

Na podobnej úrovni sa kurz nachádzal aj minulý pondelok po krachu rokovaní medzi Gréckom a jeho veriteľmi. Voči jenu euro oslabilo o 0,5 percenta na 135,45 JPY/USD, keď sa v ázijskom obchodovaní najskôr prepadlo na šesťtýždňové dno 133,7 JPY/USD.

Oslabili aj stredoeurópske meny

Stredoeurópske meny v pondelok oproti euru oslabili v reakcii na to, že grécki voliči odmietli podmienky zahraničnej núdzovej pomoci. Pokles mien regiónu však bol mierny vzhľadom na to, že výsledky nedeľňajšieho gréckeho referenda neboli úplným prekvapením.

Česká koruna do 9:33 SELČ oslabila o 0,14 percenta na 27,115 CZK/EUR, maďarský forint oslabil o 0,11 percenta na 315,300 HUF/EUR a hodnota poľského zlotého sa znížila o 0,02 percenta na 4,196 PLN/EUR.

V utorok prediskutujú situáciu lídri EÚ

Grécky premiér Alexis Tsipras vyhlásil referendum len pred týždňom s tým, že hlasovanie „nie“ v ňom posilní jeho pozíciu pri rokovaniach o lepšej dohode pre jeho krajinu. Jeho vláda uviedla, že verí v možnosť uzavrieť dohodu s veriteľmi do 48 hodín.

Európski predstavitelia i väčšina gréckych opozičných strán však referendum vykreslili ako hlasovanie o tom, či si krajina ponechá euro – aj keď to nebolo otázkou v plebiscite. Rozhodujúce pre Grécko bude, ako budú európski činitelia reagovať na výsledky referenda. Summit lídrov krajín eurozóny, na ktorom sa bude hovoriť o situácii, zvolali na utorok večer.

Výnosy z dlhopisov okrajových členov eurozóny stúpli

V reakcii na grécke referendúm stúpli výnosy z talianskych, španielskych a portugalských dlhopisov o viac ako o desať bázických bodov. Výnosy zo španielskych a talianskych štátnych cenných papierov boli vyššie o 11 bázických bodov, a to na úrovni 2,35 percenta a 2,38 percenta . Výnosy z desaťročných dlhopisov Portugalska sa zvýšili o 12 bázických bodov na 3,09 percenta .

Hoci sú však výnosy z dlhopisov okrajových členov eurozóny teraz viac ako dvojnásobne vyššie v porovnaní s minimami, na ktorých boli v marci, stále sú hlboko pod úrovňou 7 percent z obdobia kulminácie dlhovej krízy v rokoch 2011 a 2012. Odzrkadľuje to hlavne dôveru investorov voči tomu, že nákupy aktív Európskou centrálnou bankou zmiernia akýkoľvek negatívny vplyv možného odchodu Grécka z eurozóny. Časť investorov pritom verí, že sa nájde riešenie na udržanie Grécka v menovej únii.

Výnosy z desaťročných nemeckých dlhopisov v pondelok, naopak, klesli o 6 bázických bodov na úroveň 0,74 percenta. Výnosy z iných dlhopisov členských krajín eurozóny s vysokým ratingom sa tiež znížili. „Trh sa minulý týždeň postupne pripravoval na to, že výsledok referenda bude kladný. Preto teraz vidíme typický únik ku kvalite,“ povedal Patrick Jacq z banky BNP Paribas.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Aléxis Tsípras