Svitstroj smeruje do konkurzu, ľuďom dlhuje státisíce eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 7. júla (SITA) – Strojárska firma Svitstroj, a. s. vo Svite (okres Poprad) smeruje do konkurzu. Spolu s ňou sa v ťažkej situácii ocitlo aj jej 180 pracovníkov. Ako v utorok informoval denník Hospodárske noviny (HN), pikantné na tom je, že zamestnancom zabudol vrcholový manažment fabriky túto skutočnosť oznámiť.

Firmu jednoducho zatvoril a zľahla sa po ňom zem. Svitstroj podal návrh na vyhlásenie konkurzu v polovici mája, ale Okresný súd v Prešove o jeho začatí ešte nerozhodol. V návrhu našiel nedostatky a vyžiadal si preto jeho doplnenie o ďalšie dokumenty. Pri priemernej mesačnej mzde na úrovni 830 eur v hrubom dlhuje Svitstroj zamestnancom na výplatách okolo 270 tisíc eur.

Zamestnanci sa stali rukojemníkmi

Kým približne 70 živnostníkov pracujúcich v strojárskej výrobe s prácou skončilo ešte v apríli, kmeňoví zamestnanci sa doslova stali rukojemníkmi Svitstroja. Napokon sa po týždňoch čakania a neistoty rozhodlo 111 pracovníkov koncom mája ukončiť pracovný pomer výpoveďou. Tým si aspoň otvorili dvere na úrad práce.

„Šlo o najschodnejšie a najvýhodnejšie riešenie pre zamestnancov. Ľudia potrebujú z niečoho žiť a keďže zamestnancom nemal kto dať ani výpoveď, odporučili sme im toto,“ povedal pre HN Eduard Šelleng, predseda Základnej organizácie Energeticko-chemického odborového zväzu Chemosvit Svit, v ktorom boli ľudia z krachujúcej firmy združení.

Čerstvým nezamestnaným sa zároveň uvoľnila cesta k financiám z garančného fondu. „Majú tak šancu získať bez zbytočných prieťahov peniaze vo výške dvoch nevyplatených platov a odstupného za ďalšie dva mesiace, ako čakať na konateľa, ktorý sa už v spoločnosti nezdržiava,“ spresnil Šelleng. Zamestnanec môže od Sociálnej poisťovne požadovať vyplatenie neuspokojených nárokov najviac za tri mesiace. Maximálna výška tejto dávky je aktuálne 2 472 eur.

Problémy po insolvencii materskej spoločnosti

Svitstroj ako stopercentná dcéra nemeckého strojárskeho holdingu AAM Auftragsabwicklung, Anlagenbau, Maschinenbau GmbH z Fuchsmühlu sa do problémov dostala po tom, čo do insolvencie spadla jej materská spoločnosť. Okresný súd v bavorskom Weidene na ňu koncom apríla uvalil nútenú správu a určil jej aj predbežného správcu konkurznej podstaty.

Bavorský holding nedokázal získať dostatok zákaziek a chýbala mu hotovosť. Nemecká matka realizovala až 98 percent odbytu Svitstroja. „Keďže spadla do insolvencie, nedošlo k preplateniu všetkých faktúr vystavených do konca apríla a firma ostala bez peňazí,“ uviedla pre HN členka dozornej rady volená zamestnancami Svitstroja Miroslava Kubičková, ktorá tiež podala výpoveď. Vo svitskej firme tak chýbalo okolo 900 tisíc eur a preto sa dostala do druhotnej platobnej neschopnosti.

Firma Svitstroj, a. s. vznikla v roku 2001 odlúčením metalurgickej a strojárskej výroby od spoločnosti Chemosvit Svit a vychádza z viac ako šesťdesiatročnej tradície výroby vo Svite, založenej svetoznámym podnikateľom Tomášom Baťom. Prevažnú časť obratu realizovala na trhoch západnej Európy. Vyrobila napríklad konštrukciu navádzacieho satelitu pre vesmírnu raketu Ariane. Svitstroj mal vlani tržby 8,1 milióna eur, čo bolo medziročne o 132 percent viac, a zisk takmer 191 tisíc eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať