Mladý Londýnčan vyzbieral na pomoc Grécku takmer dva milióny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gréci protestovali v Aténach, zapálili vlajku Únie
Desaťtisíce Grékov sa zišli v pondelok večer v Aténach, aby podporili vládu premiéra Alexisa Tsiprasa v jej odmietavom stanovisku k návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy v krajine. O osude návrhu rozhodnú voliči v nedeľňajšom referende. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 7. júla (WEBNOVINY) – V crowdfundingovej kampani, ktorú založil istý Thom Feeney z Veľkej Británie na pomoc Grécku, sa podarilo vyzbierať 1 930 366 eur.

To predstavuje približne 1,2 tisícin cieľovej sumy 1,6 miliardy eur, ktorú mala krajina zaplatiť do 30. júna Medzinárodnému menovému fondu. Do zbierky sa za osem dní zapojilo viac ako 108-tisíc ľudí, ktorí prispeli sumou od troch do päťtisíc eur. Keďže sa nepodarilo dosiahnuť cieľovú sumu, organizátor finančné príspevky vráti.

Londýnčan Thom Feeney sa rozhodol pomôcť Grécku, ktorému v súčasnosti hrozí bankrot. Na portáli Indiegogo vyzval verejnosť, aby prispeli malou sumou, a tak pomohli krajine dostať sa z finančnej krízy. „Európska únia je domov 503 miliónov ľudí. Ak všetci dáme pár eur, podarí sa nám vyriešiť Grécko a snáď ho dostať naspäť do koľají. Jednoduché,“ napísal vo výzve.

Záujemcovia a záujemkyne mali možnosť prispieť sumou od troch eur, pričom ako odmenu podľa výšky príspevku si mohli vybrať pohľadnicu gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, šalát z fety a olív, fľašu ouza či vína. Darcovia, ktorí prispeli sumou päťtisíc eur, by po úspešnom ukončení kampane mohli na oplátku prežiť týždeň v Aténach.

Aj keď sa v kampani nepodarilo vyzbierať potrebnú sumu, Feeney jej výsledok považuje za úspech. V pomoci Grécku sa rozhodol pokračovať prostredníctvom novej kampane, pričom tentoraz záujemcovia a záujemkyne môžu prispieť na riešenie humanitárnej krízy v krajine. Vďaka miestnym charitatívnym organizáciám pomôžu vyzbierané peniaze mladým Grékom a Grékyniam nájsť si prácu.

Informácie pochádzajú z webovej stránky www.indiegogo.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia