Gréci žiadajú o úver, Tsipras sľubuje plán do dvoch dní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Grécke banky sú od pondelka zatvorené a v krajine sú v platnosti kontroly kapitálu. Foto: SITA/AP

BRUSEL 7. júla (WEBNOVINY) – Grécko formálne požiadalo o núdzový úver z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM), čiže eurovalu. Oznámil to v stredu hovorca eurovalu. „ESM dostal grécku žiadosť,“ konštatoval. Žiadosť je formálne adresovaná šéfovi Eurogroup Jeroenovi Dijsselbloemovi a ešte v stredu ju budú posudzovať technickí experti.

Financie vyčlenené Európskou centrálnou bankou (ECB) pre grécke banky z programu núdzovej pomoci v oblasti likvidity ELA (emergency liquidity assistance) sa majú vyčerpať v stredu. Podľa člena Rady guvernérov ECB Ewalda Nowotneho je však mimoriadne nepravdepodobné, že ECB poskytne ďalšie financie. Určite nebude existovať ochota zvýšiť financovanie, povedal Nowotny. „Sotva si to viem predstaviť,“ poznamenal.

ECB v pondelok gréckym bankám potvrdila strop pre čerpanie pôžičiek zo svojho programu núdzových úverových liniek (ELA) na nezmenenej úrovni zhruba 89 miliárd eur. ECB však zároveň bankám sprísnila kritériá pre zábezpeky požadované za poskytnuté úvery. V utorok ECB pripomenula, že úlohou programu ELA je podporovať solventné banky, ktoré čelia problémom s likviditou. Varovala tiež, že poskytovanie ELA za príliš veľkorysých podmienok by mohlo zvýšiť riziko morálneho hazardu.

Tsipras v europarlamente sľúbil plán reforiem do 48 hodín

Grécky premiér Alexis Tsipras žiadal v stredu v Európskom parlamente (EP) udržať Grécko v eurozóne. Po tom, ako lídri Európskej únie dali Aténam päť dní na predloženie reforiem, Tsipras uznal aj zodpovednosť Grécka za jeho ťažkosti. Tsipras pred poslancami EP sľúbil, že do 48 hodín predloží podrobný plán reforiem a väčšinou sa vyhol rozhnevanej rétorike, hoci kritizoval pokusy „zastrašovať“ Grékov, aby hlasovali za „nikdy sa nekončiace úsporné opatrenia“.

Predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý na pôde Európskeho parlamentu hovoril pred gréckym premiérom, zopakoval, že tento týždeň uplynie Grécku posledný termín na predloženie presvedčivého plánu reforiem a na začatie ich realizácie. „Naša neschopnosť nájsť dohodu by mohla viesť k bankrotu Grécka a nesolventnosti jeho bankového systému,“ konštatoval Tusk. „A je isté, že to bude najviac bolestivé pre grécky ľud,“ poznamenal.

Ak experti Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu budú považovať grécke návrhy za realizovateľné, ministri financií eurozóny sa stretnú v sobotu, aby odporučili otvorenie rokovaní s Aténami. Mimoriadny summit Európskej únie by sa potom konal v nedeľu s cieľom schváliť plán pomoci Aténam.

Foto: SITA/AP

Dohoda je stále možná

Atény podľa gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa hľadajú „definitívnu cestu von“ z krízy. „Diskusia sa niesla v pozitívnej atmosfére. Proces bude rýchly, začne sa počas niekoľkých nasledujúcich hodín s cieľom ukončiť ho najneskôr do konca týždňa,“ povedal Tsipras po núdzovom summite lídrov eurozóny, ktorý sa konal v utorok.

„Grécka strana bude pokračovať v úsilí, pričom má v rukách veľkú zbraň, ktorou je verdikt občanov (v referende). Vôľou veľkej väčšiny je udržateľná dohoda, ktorá ukončí diskusie (o odchode Grécka z eurozóny) a ponúkne vyhliadky definitívneho ukončenia krízy,“ doplnil.

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi v stredu ubezpečil lídrov eurozóny, že ECB urobí to, čo je nevyhnutné, aby udržala grécke banky nad vodou až do nedeľňajšieho summitu Európskej únie. Povedala to v stredu nemecká kancelárka Angela Merkelová. Túto informáciu potvrdil aj francúzsky prezident Francois Hollande, podľa ktorého je dohoda stále možná, hoci času je málo.

„V posledných šiestich mesiacoch sme grécke banky udržiavali pri živote a na stôl sme vyložili obrovské sumy peňazí,“ povedal člen Rady guvernérov ECB Christian Noyer pre rozhlasovú stanicu Europe 1. „Naše pravidlá nás zaväzujú ukončiť (núdzové financovanie) v okamihu, kedy neexistujú vyhliadky na dohodu o (úverovom) programe, alebo v okamihu, kedy grécky bankový systém skolabuje. To sa môže stať, ak Grécko vyhlási všeobecnú platobnú neschopnosť,“ povedal Noyer.

Bez vyhliadok na novú dohodu o pomoci Grécku bude Európska centrálna banka prinútená zastaviť gréckym bankám prísun núdzovej likvidity, doplnil Noyer. Banka už podľa neho v snahe pomôcť Grécku urobila maximum a dostala sa na hranicu svojich vlastných pravidiel.

Grécko udržalo verejné financie nad vodou

Grécko v stredu predalo šesťmesačné štátne pokladničné poukážky za 1,625 miliardy eur, aby refinancovalo svoje splatné cenné papiere. Krajine sa tak podarilo udržať svoje verejné financie nad vodou v čase, keď sa na poslednú chvíľu snaží dosiahnuť dohodu so svojimi veriteľmi. Atény musia splatiť 10. júla šesťmesačné štátne pokladničné poukážky v hodnote dve miliardy eur.

Grécka agentúra pre riadenie štátneho dlhu PDMA v stredu pokladničné poukážky predala s výnosom na úrovni 2,97 percenta. Výška výnosov sa tak v porovnaní s predchádzajúcou aukciou, ktorá bola v júni, nezmenila.

Dopyt po šesťmesačných cenných papieroch na stredajšej aukcii prevyšoval ponuku 1,3-násobne, čiže sa oproti minulému mesiacu nezmenil. Atény budú musieť refinancovať aj emisiu trojmesačných pokladničných poukážok v hodnote jednej miliardy eur, ktoré budú splatné 17. júla.

Lídri nerokovali, že by Grécko vytvorilo paralelnú menu

Na tlačovej konferencii po mimoriadnom summite eurozóny Merkelová povedala, že nie je „prehnane optimistická“, že sa podarí nájsť riešenie na záchranu Grécka do nedele, avšak summit bol zvolaný „pretože si myslíme, že situácia je nebezpečná“, citovala ju tlačová agentúra Reuters.

Na otázku, či by Grécko mohlo vypadnúť z eurozóny, ak nepredloží presvedčivé návrhy na reformy, povedala, že nedeľňajší summit rozhodne, či sa majú začať rokovania s Aténami o dvojročnom programe. Lídri eurozóny podľa jej slov nerokovali o možnosti, že by Grécko vytvorilo paralelnú menu.

Merkelová uviedla, že eurozóna stojí pri svojom záväzku z roku 2012, že sa pozrie na uľahčenie dlhového zaťaženia Grécka, ak splní všetky podmienky. Vylúčila však akúkoľvek možnosť odpustenia časti dlhov, ktoré by podľa nej bolo v rozpore so zmluvou EÚ, napísala agentúra Reuters.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Aléxis TsíprasAngela MerkelováChristian NoyerDonald TuskFrançois HollandeMario Draghi
Firmy a inštitúcie ECB Európska centrálna banka