Kiska vrátil parlamentu protischránkový zákon, chce zmeny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska
Prezident SR Andrej Kiska na TB k prvým krokom v súdnictve. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 23. júla (WEBNOVINY) – Prezident SR Andrej Kiska vrátil parlamentu novelu zákona o verejnom obstarávaní, tzv. protischránkový zákon. Zároveň navrhol, aby Národná rada SR pri opätovnom prerokovaní schválila zákon s predloženými zmenami. Na základe zákona vznikne register konečných užívateľov výhod, teda skutočných vlastníkov firiem zúčastňujúcich sa vo verejnom obstarávaní.

Opozícia vládny návrh kritizovala ako nedokonalý a žiadala, aby sa register vzťahoval aj na firmy v iných oblastiach používania verejných financií, ako pôvodne navrhovali parlament a vláda v uzneseniach.

Prezident poukázal na nekomplexnosť

Hlava štátu poukázala na to, že spomínaný zákon nerieši túto problematiku komplexne, pretože upravuje register konečných užívateľov výhod len vo vzťahu k verejnému obstarávaniu. „Túto skutočnosť možno považovať za závažný nedostatok schválenej právnej úpravy, aj keď samotný úmysel vytvorenia registra konečných užívateľov výhod je určite krokom správnym smerom,“ uviedol Kiska.

Keďže zmeny a doplnenia schváleného zákona, ktoré by bolo potrebné vykonať, by išli nad rámec práva prezidenta vrátiť schválený zákon s pripomienkami, prezident neuplatnil v súvislosti s registrom konečných užívateľov výhod konkrétne pripomienky.

„Ale považujem za dôležité upozorniť, že právna úprava je v zmysle uznesenia Národnej rady SR nedostatočná,“ dodal Kiska. Navrhol vypustiť zo zákona takmer tridsať bodov. Zákon mal nadobudnúť účinnosť pätnástym dňom od vyhlásenia, okrem častí so schválenou účinnosťou 1. septembra. Hlava štátu navrhla, aby sa tento termín posunul na 1. novembra.

Novela nezodpovedá smernici Únie

V druhom čítaní k zákonu boli zmenené finančné limity pre podlimitné zákazky, pravidlá pre využívanie elektronického trhoviska a dynamických nákupných systémov pri zadávaní zákaziek a pravidlá pre komunikáciu vo verejnom obstarávaní.

„Ide o významné zmeny, ktoré neboli predmetom diskusie odbornej verejnosti v rámci štandardného pripomienkového konania. Dôsledkom toho schválený zákon neobsahuje komplexnú úpravu právnych vzťahov, vyvoláva aplikačné otázky a nesprávne implementuje právo Európskej únie,“ upozornil Kiska. Prezident má k zákonu aj ďalšie výhrady.

Marián Leško z Nadácie Zastavme korupciu nedávno vyhlásil, že schválená novela zákona o verejnom obstarávaní nie je dostatočne plošná a ani účinná, aby slúžila ako protischránkový zákon. Nezodpovedá podľa neho uzneseniam parlamentu a vlády, ani novoprijatej smernici Európskej únie.

„Zákon tohto druhu sa však skôr či neskôr bude musieť prijať, lebo Slovenská republika je povinná implementovať do svojho právneho poriadku obsah európskej smernice. Je vo verejnom záujme, aby efektívny a účinný protischránkový zákon bol prijatý čo najskôr,“ uviedol Leško.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaMarián Leško