Dovolenka znamená aj zvýšené riziko pri odlive financií

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: BESTERON

BRATISLAVA 24. júla (WBN/PR) – Napriek tomu, že leto zažíva svoj vrchol, mnohí z nás svoju dovolenku ešte len plánujú. Popri balení by ste však nemali zabúdať aj na dôkladnú prípravu v oblasti financií. Aby ste pri návrate z ciest nezažili finančný šok, je dôležité aj k svojim peniazom pristupovať v dovolenkovom režime.

Plánujte

Dôkladná príprava nie je nikdy na zahodenie. Pokiaľ idete autom, nemal by chýbať výpočet cesty, benzínu, diaľničných známok, mýta a podobne. Rátajte aj s prestávkami na kávu, či iný drobný snack. Či už cestujete sami, alebo s partiou, nie je na hanbu vytvoriť si rezervu a rozdeliť si peniaze na deň. Časť si vezmite v hotovosti a časť si nechajte na účte. Mnoho turistických rezortov má obmedzený počet bankomatov a za vyberanie si pýta hriešne poplatky (aj keď táto situácia sa v rámci EÚ zlepšuje). Myslite aj na to, že vyššia hotovosť znamená aj väčšiu obozretnosť, preto sa jej snažte čím skôr „zbaviť“ a úhrady, ktoré môžete urobiť aj vopred, skrátka urobte (napríklad platba za hotel). Ďalším z prípravných krokov je nastavenie si platieb na účte dopredu pomocou platobných príkazov a skontrolovanie si zostatkov na účte po odbehnutí transakcií. Aby sa vám nestalo, že zostanete „na sucho“.

Internetbanking a dovolenkový rezort

Ak náhodou predsa len príde k situácií, že budete musieť použiť svoj internetbanking, buďte maximálne obozretní. Vyhýbajte sa verejným wifi sieťam. Odborník na elektronické platby, Miroslav Kráľ zo spoločnosti Besteron tvrdí: „verejné pripojenia na sieť nie sú bezpečné ako by sa vám mohlo zdať. Je komfortné, že za využitie internetu nemusíte v zahraničí platiť a čoraz viac hotelov ponúka túto službu. Avšak z hľadiska ochrany vašich financií odporúčame využívať vlastné dáta v telefóne, najmä vtedy, pokiaľ by ste chceli pracovať so svojim internetbankingom. Wifi je totiž rajom pre hackerov a nie je problematické sa „vlámať“ do počítača a súkromných údajov niekomu inému. Vieme o mnohých takýchto prípadoch. Pár ušetrených eur na sieti, vás môže stáť celé úspory.“

Nákupnú horúčku nemusíte odkladať

Prímorské letoviska často hrajú farbami, avšak často to zostáva len pri nich. Použiteľné veci zo suvenírov sú máloktoré a skôr nás zaujme niečo, čo práve v rámci svojho vynoveného letného outfitu predvádza niekto z našich priateľov. Pri zistení, že to má cez jeden zo slovenských e-shopov, nám zabrní v brušku a zatúžime po danej veci. Internet máme, i kartu, tak čo nám bráni? „Rovnako aj v tomto prípade použite radšej svoje dáta v telefóne a využite bezpečnú platbu v e-shopoch, ktoré majú overenú platobnú bránu, napríklad Besteron„, upozorňuje Miroslav Kráľ. Pri prekliknutí do platobnej zóny by sa vám v lište malo objaviť pred adresou https, čo znamená, že stránka je kontrolovaná a bezpečná a vlastní SSL certifikát. Ďalšou možnosťou je tzv. 3Dsecure, čo znamená, že platba sa overuje rovno na troch stranách – u poskytovateľa služby (e-shop), zadávateľa (vy) a spoločnosti, ktorá kartu vydala. Preto je najlepšie platiť tam, kde má e-shop obe tieto označenia.

Foto: BESTERON

O službe BESTERON:

BESTERON je nová platobná brána, ktorá vznikla na základe chýb konkurencie. Je bezpečná, rýchla pretože peniaze majú klienti takmer okamžite a klient pracuje len so svojim bankovým prostredím. BESTERON svojim klientom ponúka platby cez platobné karty Visa a MasterCard, platby UniPlatba, ČSOB Platobné tlačidlo, TatraPay, Sporopay, WEBpay či VÚB platby a bezpečné bankové prevody cez internetové bankovníctvo väčšiny slovenských bánk.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať