Rast ekonomiky eurozóny neteší, tlačiarne ECB ešte pobežia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Eurozóna
Foto: SITA/AP

BRUSEL 27. júla (WEBNOVINY) – Rast ekonomiky eurozóny zo strednodobého hľadiska bude slabý a Európska centrálna banka pravdepodobne bude musieť svoj program tlačenia nových peňazí realizovať dlhšie, ako plánovala.

Konštatoval to Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojej výročnej správe o ekonomike eurozóny, ktorú zverejnil v pondelok. MMF uviedol, že zotavovanie eurozóny posilňuje vďaka nižším cenám ropy a slabšiemu euru, ale zo strednodobého hľadiska je priemerný potenciál rastu hospodárstva Európskej menovej únie iba na úrovni 1 percenta.

Fond vo svojej správe uviedol, že rast hrubého domáceho produktu eurozóny by sa mal v budúcom roku zrýchliť na 1,7 percenta z tohtoročnej úrovne 1,5 percenta. Inflácia v eurozóne by mala podľa MMF v budúcom roku stúpnuť na 1,1 percenta z tohtoročnej nulovej úrovne.

„Strednodobý výhľad je však utlmený, keďže chronický nedostatok dopytu, poškodené bilancie firiem a bánk a slabá produktivita naďalej brzdia zamestnanosť a investície,“ uviedol fond.

Podľa MMF eurozóna potrebuje očistiť bilancie svojich bánk, aby ich povzbudila poskytovať úvery. „Dôležitou oblasťou v eurozóne sú štrukturálne reformy. To je oblasť, v ktorej sa eurozóna omeškáva,“ povedal Mahmood Pradhan, zástupca riaditeľa európskeho oddelenia MMF.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MMF Medzinárodný menový fond