Atény sa na Grexit pripravovali, Varoufakis priznal plány

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Yanis Varoufakis
Grécky minister financií Yanis Varoufakis. Foto: Ilustračné, SITA/AP

ATÉNY 28. júla (WEBNOVINY) – Grécky exminister financií Janis Varoufakis v pondelok potvrdil, že v tajnosti pripravoval vniknutie do systémov krajiny s cieľom získať informácie o daňových poplatníkoch.

Tie boli potrebné na vytvorenie paralelného platobného systému. Zároveň Varoufakis túto svoju iniciatívu označil za eventuálny plán, ktorý sa napokon nikdy neuskutočnil.

Grécko sa na „Grexit“ pripravovalo

Grécko sa pohybovalo na hrane odchodu z eurozóny, napokon sa však predstavitelia krajiny s veriteľmi na poslednú chvíľu, 13. júla, dohodli. Táto dohoda znamená nové rokovania o poskytnutí pomoci výmenou za reformy.

Varoufakisove stanovisko vyvolalo žiadosti smerom k premiérovi Alexisovi Tsiprasovi o vysvetlenie toho, do akej miery sa v krajine odchod Grécka z eurozóny plánoval. Vláda pritom opakovane tvrdila, že odmieta takzvaný „Grexit“ zvažovať.

Varoufakis dostal zelenú na „plán B“

Počas telekonferencie s Oficiálnym fórom finančných a monetárnych inštitúcií (OFFMI), ktorá sa uskutočnila 16. júla, Varoufakis naznačil tajné plány a zároveň obvinil nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho z toho, že je naklonený odchodu Grécka z eurozóny.

V nahrávke Varoufakis uviedol, že ešte pred nástupom k moci dostal od Tsiprasa zelenú na vytvorenie „plánu B“. „Tajne sme plánovali vytvorenie rezervných účtov priradených ku každému daňovému číslu bez toho, aby sme o tom niekomu povedali, aby sme mali pripravený funkčný systém,“ povedal.

Zároveň vyhlásil, že by bol tento systém „samozrejme denominovaný v eurách, šmahom ruky by sa však mohol prekonvertovať do novej drachmy“.

Malo by Grécko ostať v eurozóne?

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Janis Varoufakis