Cena ropy klesla na štvormesačné dno, dosiahla veľký prepad

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa
Foto: Shutterstock

NEW YORK 28. júla (WEBNOVINY) – Ceny ropy v pondelok zaznamenali štvormesačné dno, keď prudký prepad akciových trhov v Číne vyvolal obavy z ďalšieho spomalenia ekonomiky, ktorá je druhým najväčším spotrebiteľom energií na svete.

Čínske akcie v ázijskom obchodovaní strácali viac ako 8 percent, čo bol najväčší denný prepad od roku 2007. Trhy reagovali aj na správu z USA, kde minulý týždeň pribudlo 21 vrtných zariadení, čo predstavovalo najväčší prírastok od začiatku roka. K zmierneniu strát prispel slabší americký dolár, ktorý zlacnil komoditu pre držiteľov iných mien. Ceny ropy Brent klesli o 1,15 USD na 53,47 USD za barel. Ľahká americká ropa zlacnela o 75 centov na 47,39 USD za barel.

Ceny zlata sa v pondelok držali v blízkosti 5,5-ročného dna, ktoré zaznamenali minulý týždeň. Dopyt totiž naďalej limitovali vyhliadky na skoré zvýšenie úrokových sadzieb v USA. Spotová cena zlata bola o 19:20 GMT na úrovni 1 092,36 USD za uncu, čo bolo o 0,6 percenta menej ako piatková záverečná hodnota. Augustové dodávky zlata na newyorskej komoditnej burze zdraželi o 1 percento na 1 096,40 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať