Britská libra voči doláru stúpla, euro oslabilo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dolar euro
Foto: Ilustračné, SITA/AP

LONDÝN 28. júla (WEBNOVINY) – Dolár sa v utorok odrazil z dvojtýždňového minima oproti jenu, keďže investori prestali vnímať turbulencie na čínskom akciovom trhu a pred zasadaním amerického Federálneho rezervného systému sa sústredili na možné zvýšenie úrokových sadzieb v USA ešte v tomto roku.

Japonský jen vnímaný ako bezpečné útočisko v pondelok stúpol v reakcii na oslabenie burzy v Šanghaji, ktorá klesla o 8,5 percenta. Hoci čínske akcie oslabili aj v utorok, ich pokles už bol miernejší. Dolár si oproti jenu pripísal 0,4 percenta a stúpol na 123,66 JPY/USD.

Údaje o vývoji britského hrubého domáceho produktu ukázali, že piata najväčšia ekonomika sveta v druhom kvartáli ožila. Britská libra voči doláru stúpla až na 1,5587 USD/GBP, čiže oproti predošlému dňu si prilepšila o 0,2 percenta.

Dolár však posilnil oproti euru o 0,6 percenta na 1,1022 USD/EUR a dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných svetových mien, stúpol o 0,5 percenta.

Poľský zlotý v utorok oproti spoločnej európskej mene mierne posilnil. Do 10:13 SELČ si pripísal 0,04 percenta a stúpol na 4,123 PLN/EUR. Hodnota českej koruny sa však nezmenila a zostala na úrovni 27,031 CZK/EUR a maďarský forint oslabil o 0,08 percenta na 309,760 HUF/EUR.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia