Pravda o platoch. Koľko eur mesačne zarábajú Slováci?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 30. júla (WEBNOVINY) – Vyše polovica Slovákov môže o priemernej mzde iba snívať. Podľa údajov Štatistického úradu SR dosiahla v roku 2014 úroveň 858 eur. Mnohí Slováci pri tomto čísle len neveriacky krútia hlavou, pretože ich zárobky sú od priemernej mzdy na míle vzdialené.

Na úroveň priemernej mzdy si vlani nesiahlo až 57 percent Slovákov zamestnaných na plný pracovný úväzok. „Pre 18 percent Slovákov bola vlani dokonca realitou hrubá mzda nižšia ako 500 eur, čo v čistom predstavuje približne 415 eur,“ hovorí analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Nováčikovia na pracovnom trhu zarábajú menej

Výška platu sa zvyčajne líši aj v závislosti od pohlavia, pričom nízke platy sa týkajú častejšie žien ako mužov. „Hrubá mzda nižšia ako 500 eur svietila vlani mesačne na výplatných páskach viac než pätiny žien pracujúcich na plný pracovný úväzok. Mzdu pod 500 eur ale zarobil ‚iba‘ každý siedmy muž,“ povedala Glasová.

Rozdiely sú zjavné aj v závislosti od veku a nízke mzdy sú častým javom najmä medzi nováčikmi na pracovnom trhu.

„Spomedzi mladých ľudí do 19 rokov si na výplatnej páske menej ako 500 eur v hrubom našlo približne 44 percent zamestnancov. A spomedzi mladých vo veku 20 až 24 rokov zarábal menej ako 500 EUR takmer každý tretí. Najnižší podiel zamestnancov s platom nižším ako 500 eur v hrubom je v kategórii tridsiatnikov, a to cca 14 až 16 percent,“ priblížila Glasová.

Platy
Foto: Poštová Banka

Polovica tridsiatnikov zarobí menej ako 850 eur

Rovnaký trend platí aj pri zárobkoch do výšky priemernej mzdy. Až 95 percent mladých ľudí vo veku do 19 rokov a viac než 80 percent vo veku 20 až 24 rokov zarobilo vlani menej ako 850 eur, teda menej ako priemernú mzdu. Naopak, v kategórii tridsiatnikov zarába pod 850 eur len približne polovica zamestnancov.

Nie je prekvapením, že ľudia s nižším vzdelaním majú aj nižšie platy. „Menej ako 500 eur v hrubom vlani zarobili až dve pätiny zamestnancov so základným vzdelaním,“ uviedla Glasová. Najvyšší podiel zamestnancov s hrubou mzdou do 500 eur bol vlani v Prešovskom kraji, kde takto nízku výplatu dostávalo 27 percent pracujúcich na plný úväzok.

V ostatných regiónoch s výnimkou bratislavského sa podiel zamestnancov zarábajúcich menej ako 500 eur pohyboval od 16 do 20 percent. „Najnižší podiel zamestnancov s platom pod 500 eur vykázal bratislavský región. Aj v Bratislave a okolí však menej ako päť stoviek vlani dostávalo približne 12 percent zamestnancov,“ uzavrela Glasová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Poštová bankaWBN