Sociálna poisťovňa pošle SZČO k odvodom novú zásielku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Socialna poistovna
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 31. júla (WEBNOVINY) – Sociálna poisťovňa vzhľadom na nesprávne údaje zaslané z finančnej správy pozastavila zasielanie oznámení o odvodovej povinnosti živnostníkom a ostatným samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO). „Ak niektoré SZČO oznámenie zo Sociálnej poisťovne už dostali, mali by ho ignorovať a v nasledujúcich dňoch očakávať novú zásielku,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ak podľa neho SZČO, ktorá dostala zásielku, už odvody za júl tohto roka zaplatila, mala by počkať na novú informáciu o odvodovej povinnosti a porovnať si ju so sumou, ktorú už zaplatila. „V prípade nedoplatku rozdiel bez sankcie doplatí v termíne do 2. septembra 2015. Ak zaplatila viac, Sociálna poisťovňa jej preplatok na poistnom vráti,“ tvrdí Višváder.

V prípade, že si SZČO chce bezodkladne splniť svoju odvodovú povinnosť, hovorca poisťovne jej odporúča využiť kalkulačku na informatívny výpočet poistného za obdobie od 1. júla 2015 uverejnenú na internetovej stránke Sociálnej poisťovne alebo so svojím daňovým priznaním navštíviť najbližšiu pobočku poisťovne, kde jej vypočítajú výšku poistného.

Ak chce SZČO zaplatiť poistné ešte pred oznámením variabilného symbolu (VS) na identifikovanie platby, použije VS, ktorý jej už bol pridelený niekedy v minulosti od roku 2004. „Týka sa to aj tých SZČO, ktorým bol VS od roku 2004 pridelený, následne skončili vykonávanie činnosti SZČO a opätovne ju začali vykonávať,“ objasňuje hovorca SP. Tie SZČO, ktoré ešte nikdy nemali pridelený VS a nedostali oznámenie zo Sociálnej poisťovne, uvedú ako variabilný symbol svoje rodné číslo.

„V súvislosti s identifikovaním platby upozorňujeme, aby SZČO správne uviedla aj špecifický symbol, t.j. aby poistné za júl 2015 identifikovala špecifickým symbolom v tvare 072015 alebo 201507,“ dodal Višváder.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Višváder
Firmy a inštitúcie Sociálna poisťovňa