Ropa zlacnela najvýraznejšie od finančnej krízy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
ropa ťažba
Ilustračné foto pixaby.com

NEW YORK 2. augusta (WEBNOVINY) – Ľahká americká v piatok klesla a za celý mesiac zlacnela najvýraznejšie od finančnej krízy z roku 2008. Sériu oslabovaní jej ceny v júli vyvolal pokles čínskeho akciového trhu a známky toho, že blízkovýchodní producenti ťažili rekordné objemy ropy.

V piatok ľahká americká ropa uzavrela nižšie o 1,40 USD čiže o 3 percentá na úrovni 47,32 USD za barel. Za celý týždeň oslabila o vyše 2 percentá. Za celý júl ľahká americká ropa klesla o 21 percent, čo bol najvýraznejší mesačný pokles od októbra 2008. Cena londýnskej ropy Brent uzavrela nižšie o 1,10 USD čiže o 2 percentá na úrovni 52,21 USD za barel. Za celý týždeň si odpísala 5 % a za celý mesiac sa jej cena znížila o 18 percent.

Zlato v piatok vymazalo úvodné straty a v priebehu dňa stúplo až o 1,4 percenta na 1 103,13 USD za uncu. O 18:34 GMT bola spotová cena žltého kovu oproti predošlému dňu vyššie o 0,8 percenta na úrovni 1 095,80 USD za uncu. Augustové dodávky zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy posilnili o 0,6 percenta na 1 094,90 USD za uncu. Za celý mesiac však zlato zlacnelo o 6,4 percenta, čo je najviac od júna 2013. Na zlato vplývala štvrtková správa o zlepšení rastu americkej ekonomiky v druhom kvartáli. Táto informácia posilnila očakávania investorov, že centrálna banka USA smeruje k zvýšeniu úrokových sadzieb, pričom to môže urobiť už na nasledujúcom zasadaní v septembri.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia