Šéf štatistického úradu Grécka odstúpil, mal obnoviť dôveru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andreas Georgiou
Foto: SITA/AP

ATÉNY 3. augusta (WEBNOVINY) – Šéf gréckeho štatistického úradu ELSTAT Andreas Georgiou v nedeľu odstúpil zo svojej funkcie, do ktorej nastúpil v roku 2010 len niekoľko mesiacov po vypuknutí dlhovej krízy v krajine. Jeho úlohou bolo obnoviť dôveryhodnosť úradu.

„Informoval som ministra financií o mojom rozhodnutí neakceptovať ponuku na predĺženie kontraktu,… ktorý dnes končí,“ povedal v nedeľu Georgiou.

Podľa vlastných slov nemal záujem o predĺženie kontraktu s tým, že rozhodnutie odísť bola osobná voľba. Otázka nezávislosti štatistického úradu v krajine je naďalej jednou z tém rokovaní o pomoci Grécku medzi Aténami a veriteľmi.

V roku 2013 čelil Georgiou a dvaja zamestnanci úradu obvineniam z falšovania rozpočtových údajov z roku 2009. Georgiou obvinenia odmietol a minulý mesiac tieto obvinenia stiahli. Na ceste do eurozóny Grécko roky skresľovalo údaje o deficite. Odvtedy čelí ELSTAT pre nespoľahlivé a často revidované štatistiky obvineniam, že čiastočne dostal krajinu do krízy.

Grécko sa do eurozóny dostalo v roku 2001. V júli grécky premiér Alexis Tsipras súhlasil „so záchranou úplnej právnej nezávislosti ELSTAT“. Je to jeden zo sľubov, ktorý má viesť k programu pomoci v hodnote 86 miliárd eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Aléxis Tsípras