Nálada v gréckej ekonomike klesla, je na trojročnom minime

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Foto: ilustračné, Thinkstock

ATÉNY 3. augusta (WEBNOVINY) – Nálada v gréckej ekonomike v júli klesla na takmer trojročné minimum. Spôsobili to bankové obmedzenia a politická neistota v krajine. Uviedla to v pondelok v mesačnej správe grécka nadácia pre ekonomický a priemyselný výskum IOBE.

Index, ktorý meria očakávania v priemysle, službách, maloobchode a v stavebníctve spolu so spotrebiteľskou dôverou, klesol v siedmom mesiaci na 81,3 bodu oproti júnovej 90,7 bodu. Je to najnižšia úroveň od októbra 2012, uvádza sa v správe.

Pokles je výsledkom nepriaznivého hospodárskeho vývoja v Grécku spôsobeného referendom o požiadavkách veriteľov, rozsiahlej politickej neistoty a kapitálových kontrol, ktoré krajina zaviedla, aby odvrátila kolaps bánk.

Navyše aktivita spracovateľského sektora, ktorú meria agentúra Markit prostredníctvom indexu nákupných manažérov (PMI), v júli klesla na najnižšiu úroveň v histórii 16-ročného merania. Dôvodom je pokles objednávok a vážne problémy v dodávkach, spôsobené trojtýždňovým zavretím bánk. PMI spracovateľského sektora, ktorý tvorí takmer 10 percent ekonomiky, klesol v júli na 30,2 bodu a ostal hlboko pod úrovňou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast sektora od jeho poklesu.

„Aj keď spracovateľský priemysel tvorí len malú časť celkovej gréckej produkcie, rozsah poklesu vysiela znepokojujúce signály o zdraví ekonomiky ako celku,“ povedal ekonóm agentúry Markit Phil Smith.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať