Ceny ropy sa odrazili z niekoľkomesačných miním

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa
Foto: ilustračné, SITA/AP

NEW YORK 5. augusta (WEBNOVINY) – Globálne ceny ropy sa v utorok odrazili z niekoľkomesačných miním. Pomohol im rast akciového trhu v Číne, ktorá je druhým najväčším odberateľom ropy na svete.

Vysoká ponuka a výhľad slabého dopytu však podľa obchodníkov a analytikov znamenajú, že ropa si svoje zisky pravdepodobne neudrží. V utorok londýnska ropa Brent uzavrela vyššie o 47 centov čiže o percento na úrovni 49,99 USD za barel. V pondelok sa však nachádzala na šesťmesačnom minime. Ľahká americká ropa si v utorok pripísala 57 centov čiže 1,3 percenta a stúpla na 45,74 USD za barel po tom, ako počas predošlého dňa klesla na štvormesačné minimum.

Cena zlata v utorok uzavrela mierne vyššie, ale ustúpila z denných maxím. Dolár totiž posilnil po tom, ako hlasujúci člen amerického Federálneho rezervného systému (Fed) povedal, že je pripravený podporiť v septembri zvýšenie úrokov.

Šéf pobočky Fed-u v Atlante Dennis Lockhart podľa denníka Wall Street Journal konštatoval, že zvýšenie úrokov v septembri by nepodporil iba v prípade „významného zhoršenia“ ekonomiky USA. Spotová cena zlata bola o 19:10 GMT vyššie o 0,2 percenta, a to na úrovni 1 087,61 USD za uncu. Decembrové dodávky zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy uzavreli vyššie o 0,1 percenta na hodnote 1 090,70 USD za uncu.

(1 EUR = 1,0973 USD)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať