Počet ľudí poberajúcich dávku v nezamestnanosti klesol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Socialna poistovna
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 13. augusta (WEBNOVINY) – Sociálna poisťovňa vyplatila v júli tohto roka dávku v nezamestnanosti vyše 33,9 tisícom osobám. V porovnaní s júnom ide o pokles o 69 ľudí. Medziročne sa pritom počet poberateľov dávky minulý mesiac znížil o 401 ľudí. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa.

Na dávku v nezamestnanosti majú nárok tí nezamestnaní, ktorí boli poistení v nezamestnanosti najmenej dva roky v posledných troch rokoch. Dávka v nezamestnanosti dosahuje 50 percent z hrubého príjmu poistenca. Výška dávky sa určuje z hrubých príjmov dosahovaných v období dvoch rokov pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Maximálny základ na výpočet dávky v nezamestnanosti sa od začiatku roka 2013 znížil z trojnásobku priemernej mesačnej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov na jej dvojnásobok.

Maximálna výška dávky v nezamestnanosti za mesiac, ktorý má 31 dní, od začiatku júla tohto roka stúpla o 34,6 eura na 874,50 eura. Pri 30-dňovom mesiaci najvyššia suma dávky v nezamestnanosti od tohto mesiaca vzrástla o 33,5 eura na 846,30 eura. Maximálny denný vymeriavací základ je od 1. júla tohto roka vo výške 56,4165 eura a maximálna denná dávka v nezamestnanosti tvorí polovicu z tejto sumy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Sociálna poisťovňa