Po plyne by mohli domácnostiam klesnúť aj ceny elektriny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Elektrina
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 14. augusta (WEBNOVINY) – Slovenským domácnostiam možno po plyne klesnú od začiatku roka aj ceny elektriny. Ako informoval portál vEnergetike.sk, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) bude totiž v tomto roku pri stanovaní cien elektriny na budúci rok pracovať s nižšou veľkoobchodnou cenou elektriny ako v minulom roku.

Kým pri stanovaní tohtoročných cien elektriny pre domácnosti počítal regulátor s cenou silovej elektriny na úrovni 35,3072 eur za megawatthodinu, v tomto roku to bude 33,852 eur za megawatthodinu.

Výška poklesu nie je známa

O koľko by mohla vďaka tomu koncová cena elektriny klesnúť, zatiaľ regulátor nechcel špekulovať. „Úrad sa drží zásady nevysielať signály o cenách dopredu. Vyjadríme sa až vtedy, keď budeme mať všetky potrebné údaje a informácie ako fakty,“ povedal pre portál vEnergetike.sk hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták.

Veľkoobchodná cena silovej elektriny tvorí pritom zhruba 47 percent z koncovej ceny elektriny, ktorú platí každý odberateľ vo svojich faktúrach.

Ceny elektriny sa menili na začiatku roka

Ako bude nakoniec vyzerať budúcoročná koncová cena elektriny pre slovenské domácnosti, bude záležať aj od tarify za prevádzkovanie systému, ktorá v sebe zahŕňa podporu zelenej elektriny a podporu výroby elektriny z domáceho uhlia.

„Negatívne môže na ceny zapôsobiť iba vplyv obnoviteľných zdrojov energií (OZE), kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET) a náklady na výrobu elektriny z domáceho uhlia,“ konštatoval Lupták. V minulom roku všetci odberatelia podporili zelenú elektrinu sumou približne 400 miliónov eur a slovenské baníctvo sumou zhruba 90 miliónov eur.

Cena elektriny pre domácnosti sa ostatný raz menila na začiatku tohto roka. Koncom minulého roka regulačný úrad rozhodol o tom, že priemerné ceny elektriny klesli pre slovenské domácnosti o 5,03 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia