Menový fond vyzýva na zmeny v dlhu Grécka, chce ho odľahčiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grécko
Grécko Foto: SITA/AP

WASHINGTON 14. augusta (WEBNOVINY) – Medzinárodný menový fond (MMF) tlačí na Európu, aby súhlasila s odľahčením dlhovej záťaže Grécka.

MMF pritom urobí rozhodnutie o ďalších prostriedkoch pre Atény až po uskutočnení opatrení, ktoré budú znamenať, že grécky dlh je udržateľnejší.

Menový fond sa teší na spoluprácu

Šéfka misie fondu v Grécku Delia Velculescu uviedla, že MMF sa teší na spoluprácu pri vytváraní detailnejšieho ekonomického programu pre Grécko. „MMF… zhodnotí svoju účasť na poskytovaní ďalších finančných prostriedkov Grécku vtedy, keď budú v platnosti kroky týkajúce sa programu a odľahčenia dlhu,“ povedala.

Grécko by mohlo získať preklenovací úver vo výške 6,04 miliárd eur v prípade, že sa ministrom financií krajín eurozóny (eurogroup) v piatok nepodarí dosiahnuť dohodu o treťom záchrannom balíku pomoci. Vyplýva to z návrhu Európskej komisie, o ktorom informovali noviny Bild. Tento návrh hovorí, že preklenovacie úvery by sa mali poskytovať na maximálne tri mesiace.

Grécky minister financií Euclid Tsakalotos vo štvrtok vyjadril nesúhlas s tým, aby Grécko čerpalo ďalší dočasný úver určený na bezprostredné splatenie dlhov. Atény musia splatiť 20. augusta záväzky voči Európskej centrálnej banke v hodnote 3,2 miliárd eur.

Pre Berlín je rozhodujúce, aby Grécku pomáhal aj menový fond

Účasť Medzinárodného menového fondu (MMF) na treťom záchrannom programe pre Grécko je z pohľadu nemeckej vlády kľúčová. Uviedla to v piatok hovorkyňa nemeckej vlády Christiane Wirtzová.

V posledných týždňoch sme znova a znova upozorňovali, že účasť MMF je pre nemeckú vládu rozhodujúca. To sa nezmenilo,“ povedala na tlačovej konferencii Wirtzová. „MMF svoju účasť spojil s určitými podmienkami a naznačil, že v prípade ich splnenia plánuje účasť na tomto programe pomoci,“ dodala hovorkyňa.

Nemecké ministerstvo financií vo štvrtok uviedlo, že Berlín je otvorený rokovať o zmiernení podmienok splácania gréckeho dlhu, odpis jeho nominálnej hodnoty však vylučuje. Do úvahy prichádzajú podľa ministerstva možnosti ako predĺženie splatnosti dlhu alebo odklad splátky úrokov, samotné odpustenie istiny by však bolo protiprávne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MMF Medzinárodný menový fond