Premiér Tsipras chce zo štvorky veriteľov urobiť kvinteto

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alexis Tsipras
Podľa premiéra Alexisa Tsiprasa by sa europarlament mal zapojiť priamo do vyhodnocovania dohody o treťom záchrannom pláne pre Grécko. Foto: SITA/AP

BRUSEL 20. augusta (WEBNOVINY) – Grécky premiér Alexis Tsipras požiadal v stredu o pripojenie sa piateho člena k skupine veriteľov pre svoju krajinu, ktorým by mal podľa neho byť Európsky parlament (EP), jediná inštitúcia EÚ priamo volená európskymi občanmi. Informovala o tom agentúra Belga.

Tsipras v tomto zmysle zaslal list predsedovi EP Martinovi Schulzovi, v ktorom ho žiada o „priame a plné pripojenie sa Európskeho parlamentu ako piateho hráča“ k takzvanému „kvartetu veriteľov,“ ktoré predstavuje Európska komisia (EK), Európska centrálna banka (ECB), Medzinárodný menový fond (MMF) a Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM).

Podľa gréckeho premiéra by sa europarlament mal zapojiť priamo do vyhodnocovania dohody o treťom záchrannom pláne pre Grécko, ktorý odobrili najvyšší lídri EÚ na summite z 12. júla. Šéf gréckej vlády upozornil, že táto možnosť je zakotvená v európskej legislatíve v prípade, ak členské štáty EÚ „majú vážne problémy s finančnou stabilitou“.

Tsipras naznačil, že považuje za „politicky nevyhnutné,“ aby jediná európska priamo volená inštitúcia vystupovala ako konečný ručiteľ ekonomickej zodpovednosti a zlučiteľnosti hospodárskej politiky EÚ s politickou a sociálnou európskou legislatívou. Podľa agentúry Belga zdroje z prostredia gréckeho vládneho kabinetu potvrdili, že Tsipras v stredu telefonicky hovoril so Schulzom, ktorý „pozitívne reagoval“ na jeho žiadosť už aj preto, že túto možnosť v europarlamente navrhli niektoré politické skupiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aléxis TsíprasAlexis TsiprasMartin Schulz
Firmy a inštitúcie Európsky parlament