Analytici sa obávajú menovej vojny, zlato by mohlo rásť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Thinkstock

PANAJI 23. augusta (WEBNOVINY) – Ceny zlata by mohli počas nasledujúcich niekoľkých mesiacov stúpnuť nad 1 200 USD za uncu. Dôvodom sú obavy z menovej vojny, ktorá nasleduje po devalvácii čínskej meny. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na konferenciu analytikov International Gold Convention.

„Po devalvácii čínskej meny sa objavujú obavy,“ povedal analytik Rajan Venkatesh zo spoločnosti ScotiaMocatta s tým, že obchodníci sa boja menovej vojny a vracajú sa späť k zlatu. Podľa jeho slov by ceny zlata mohli do mesiaca stúpnuť na úroveň od 1 230 do 1 240 USD za uncu.

Ceny zlata už stúpli od júla o osem percent. V júli sa ceny zlata dostali na najnižšiu úroveň za 5,5 roka. Analytik Michael Mesaric, šéf spoločnosti Valcambi, očakáva, že ceny zlata by do polovice roku 2016 mohli stúpnuť na 1 350 USD za uncu. Decembrové dodávky zlata na newyorskej komoditnej burze zdraželi v piatok o 0,6 percenta na 1 159,60 za uncu.

Hovoriť o kríze je predčasné

Ekonomické spomalenie Číny a pokles akciových trhov nie sú predzvesťou krízy, ale „nevyhnutných“ úprav v druhej najväčšej ekonomike na svete. V sobotu to vyhlásil jeden z výkonných riaditeľov Medzinárodného menového fondu (MMF) Carlo Cottarelli.

Ďalšie náznaky spomalenia v Číne v piatok spôsobili výrazný pokles na svetových akciových trhoch. „Monetárna politika v minulých rokoch bola veľmi expanzívna a úprava je nevyhnutná,“ povedal Cottarelli. „Je absolútne predčasné hovoriť o kríze v čínskej ekonomike,“ dodal.

Číne prognózujú rast

Zároveň zopakoval prognózu MMF, podľa ktorej by Čína mala v tomto roku posilniť o 6,8 percenta. V roku 2014 si čínska ekonomika pripísala 7,4 percenta. „Čínska reálna ekonomika spomaľuje, je to absolútne prirodzené a toto sa malo stať… To, čo sa stalo v uplynulých dňoch na finančných trhoch, je šok, ktorý je prirodzený,“ povedal.

Na nepriaznivé ekonomické ukazovatele Čína minulý týždeň zareagovala prekvapivou devalváciou čínskej meny. MMF bude v nasledujúcich mesiacoch s predstaviteľmi Číny o tomto kroku hovoriť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať