Nemak Slovakia rozširuje výrobu, zamestná desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Priemysel,kia automobilka
Foto: SITA/Lukáš Macek

BRATISLAVA 27. augusta (WEBNOVINY) – Pri Žiari nad Hronom by malo vzniknúť 107 nových pracovných miest. Spoločnosť Nemak Slovakia sa totiž rozhodla v Ladomerskej Vieske rozšíriť svoju výrobu hliníkových hláv valcov pre benzínové a dieselové motory.

Do rozšírenia výroby plánuje spoločnosť investovať 8,75 milióna eur. Investor už požiadal Ministerstvo hospodárstva SR (MH) o poskytnutie investičných stimulov vo výške tri milióny eur. Požadovaná investičná pomoc tak predstavuje na jedného pracovníka 29,5-tisíc eur. Všetka štátna pomoc by mala byť vo forme daňových úľav.

„Vzhľadom na to, že intenzita pomoci pre investičný zámer nepresahuje maximálnu možnú intenzitu pomoci podľa nariadenia, požadovaná výška investičnej pomoci je v súlade s nariadením a zákonom o investičnej pomoci,“ uviedlo ministerstvo v návrhu na poskytnutie investičnej pomoci, ktorý musí ešte schváliť vládny kabinet.

Vďaka tomuto investičnému zámeru vyrobí firma Nemak Slovakia vo svojom závode v žiarskom okrese viac ako 1,4 milióna hláv valcov pre automobily. Zhruba 60 percent tejto produkcie pôjde na export. Ako zverejnil rezort hospodárstva, plánovaná priemerná mesačná hrubá mzda zamestnanca, ktorý nájde prácu vo firme Nemak, by mala predstavovať 1 428 eur.

Skupina

Nemak

pôsobí na Slovensku od roku 2005, keď bol vtedajší vlastník Rautenbach AG prevzatý skupinou Teodora Nemak. Skupina Nemak sa od svojho založenia v roku 1979 špecializuje na výrobu hliníkových komponentov motora, ako sú hlavy valcov, bloky motorov a diely prevodoviek pre automobilový priemysel.

Je vlastnená mexickým koncernom ALFA a spoločnosťou Ford, ktorá má 7-percentný podiel. ALFA je najväčší svetový výrobca hliníkových komponentov pre automobilový priemysel a jeden z najväčších výrobcov polyesteru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať