Dohoda s veriteľmi priniesla Ukrajine nižšie ratingy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Ukrajina dosiahla dohodu s veriteľmi, ktorá je podľa ministerky financií Natalie Jareskovej obojstranným víťazstvom. Foto: ilustračné, Thinkstock

NEW YORK 28. augusta (WEBNOVINY) – Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings zhoršila dlhodobý emisný rating (IDR) Ukrajiny v cudzej mene na stupeň C zo stupňa CC. Agentúra zároveň zhoršila rating nadradených nezabezpečených záväzkov krajiny v zahraničnej mene na stupeň C zo stupňa CC.

Zároveň potvrdila dlhodobý IDR v domácej mene na stupni CCC, krátkodobý IDR v zahraničnej mene na stupni C a taktiež stropný rating na stupni CCC. Agentúra tiež potvrdila rating nadradených nezabezpečených záväzkov krajiny v domácej mene na stupni CCC.

Fitch tak reaguje na dohodu veriteľov s Ukrajinou. Táto dohoda bude znamenať pre veriteľov straty. Ukrajina dosiahla dohodu s veriteľmi, ktorá je obojstranným víťazstvom. Vo svojom stanovisku to uviedla ukrajinská ministerka financií Natalia Jaresková s tým, že dohoda so skupinou najväčších veriteľov v princípe obsahuje odpísanie 20 percent istiny dlhu v hodnote približne 18 miliárd USD.

Táto dohoda je v súlade s cieľmi, ktoré má Ukrajina splniť v rámci dohody s Medzinárodným menovým fondom. „Každý vyšiel z tejto dohody dobre… Nie je to jednostranné víťazstvo, ale situácia ‚win-win‘,“ vyhlásila ministerka. „Všetci sa teraz posunieme vpred bez toho, aby sa na hodnotu dlhopisov vzťahovalo akékoľvek ďalšie riziko,“ dodala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Fitch Ratings