Dolár oslabil voči euru aj jenu, americký trh čaká na signál

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, euro, dolar
Foto: ilustračné, SITA/AP

LONDÝN 28. augusta (WEBNOVINY) – Americký dolár v piatok po štyroch dňoch rastu oslabil voči košu svetových mien. Trh čaká na nové signály, kedy plánuje americká centrálna banka (Fed) zvýšiť úrokové sadzby.

Očakávania, že k tomuto kroku by mohol pristúpiť už v septembri, v posledných dňoch spochybnili viacerí predstavitelia Federálneho rezervného systému, keď upozornili na riziká vyplývajúce zo spomalenia čínskej ekonomiky a nedávnych otrasoch na svetových akciových trhoch.

Pozornosť investorov sa zameriava na konferenciu

Pozornosť investorov sa zameriava na ekonomickú konferenciu v americkom letovisku Jackson Hole, ktorá sa koná od 27. do 29. augusta aj za účasti predstaviteľov Fed-u.

Dolárový index klesol o 0,1 percento na 95,514 bodu. Voči jenu dolár oslabil pod hranicu 121 JPY/USD a euro oproti doláru posilnilo o 0,3 percenta na 1,1280 USD/EUR.

Česká koruna posilnila

Na stredoeurópskom devízovom trhu bol v piatok zmiešaný vývoj. Po zverejnení podrobných správ o posilňovaní ekonomík Česka a Poľska, ktoré ukázali pokračovanie výrazného rastu hrubého domáceho produktu v oboch krajinách, poľský zlotý okresal straty a česká koruna posilnila.

Do 13:12 SELČ si koruna voči euru pripísala 0,07 percenta a stúpla na 27,045 CZK/EUR. Hodnota zlotého oproti euru v porovnaní s predošlým dňom bola mierne nižšie, a to o 0,03 percenta na úrovni 4,235 PLN/EUR. Maďarský forint oslabil o 0,06 percenta na 314,600 HUF/EUR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie FED Americká centrálna banka