Wizz Air prepravil z Košíc dvestotisíc cestujúcich

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Wizzair, lietadlo
Wizzair Foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 30. augusta (WEBNOVINY) – Letecká spoločnosť Wizz Air na svojich troch pravidelných linkách z Košíc prepravila za necelé dva roky dvestotisíc cestujúcich. Najväčší nízkonákladový letecký dopravca v strednej a východnej Európe začal na druhom najväčšom slovenskom letisku prevádzkovať prvú linku do Londýna (Luton) 17. septembra 2013 s dvoma letmi týždenne.

Potenciál nie je zďaleka naplnený

Wizz Air v júni tohto roka otvoril svoju základňu v Košiciach a zároveň pridal ďalšie dve pravidelné linky do Milána (Bergamo) a Doncasteru (Sheffield). Štvrtú linku plánuje prevádzkovať do Bristolu od 10. októbra. Letecká spoločnosť tak bude na linkách z Košíc zabezpečovať spolu štrnásť letov za týždeň.

„Rozvoj aktivít spoločnosti Wizz Air v Košiciach z dvoch letov týždenne na štrnásť letov týždenne do štyroch destinácií, otvorenie základne a vyše tridsať nových pracovných miest demonštruje potenciál Košíc a východného Slovenska. Sme presvedčení, že tento potenciál nie je ešte ani zďaleka naplnený a že je pred nami ešte mnoho projektov,“ povedal odstupujúci výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Letisko Košice – Airport Košice, a.s. Karl Dandler.

Trend zvyšovania leteckých liniek bude pokračovať

Primátor Košíc Richard Raši očakáva, že trend zvyšovania leteckých liniek bude pokračovať a využije ich mnoho obyvateľov mesta, podnikateľov a turistov.

Košice majú priame letecké spojenia aj s Bratislavou, Prahou, Kyjevom (linky prevádzkujú České Aerolínie) a Viedňou (Austrian Airlines). Letisko v Košiciach vybavilo za sedem mesiacov tohto roka spolu 214 694 cestujúcich. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená nárast o 11 percent. Letisko predpokladá, že v tomto roku vybaví celkovo vyše 400-tisíc cestujúcich.

Wizz Air

je najväčší nízkonákladový letecký dopravca v strednej a východnej Európe. Zo svojich 22 základní prevádzkuje flotilu 63 lietadiel Airbus a cez vyše 380 leteckých spojení spája 112 destinácií v 38 krajinách. Spoločnosť má 2200 zamestnancov a vo fiškálnom roku, ktorý sa skončil 31. marca 2015, prepravila vyše 16,5 milióna cestujúcich. Akcie spoločnosti sú emitované na londýnskej burze.

Spoločnosť Letisko Košice – Airport Košice, a. s. vznikla 1. mája 2004. Po ukončení privatizačného procesu v roku 2006 prevzalo 66 percent akcií spoločnosti Letisko Viedeň, zvyšných 34 percent patrí štátu v správe ministerstva dopravy. Spoločnosť má základné imanie 31,14 mil. eur. Nový terminál letiska, s ktorého výstavbou sa začalo v roku 2001, bol otvorený v roku 2004.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Richard Raši
Firmy a inštitúcie Letisko KošiceWizz Air