Grécko sa borí s nezamestnanosťou, v Nemecku je minimálna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nezamestnanosť
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 1. septembra (WEBNOVINY) – Sezónne upravená miera nezamestnanosti v eurozóne v júli klesla na 10,9 percenta z júnových 11,1 percenta. Znížila sa aj medziročne, keďže v júli 2014 bola vo výške 11,6 percenta.

V rámci celej Európskej únie bola nezamestnanosť v siedmom mesiaci roka na úrovni 9,5 percenta, čo predstavovalo mierny pokles z júnovej hodnoty 9,6 percenta. V júli minulého roka bola nezamestnanosť v 28-člennej EÚ na úrovni 10,2 percenta. Informoval o tom v utorok štatistický úrad EÚ Eurostat.

Trend vývoja nezamestnanosti sa zlepšil

Na Slovensku bola miera nezamestnanosti v júli vyššia v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú Európsku úniu, a to na úrovni 11,7 percenta. Trend jej vývoja sa mierne zlepšil. Klesla totiž nielen medziročne z výšky 13,2 percenta ale aj medzimesačne z úrovne 11,8 percenta.

Najnižšiu nezamestnanosť v rámci členských krajín EÚ mali v júni v Nemecku (4,7 percenta), v Českej republike a na Malte (zhodne 5,1 percenta). Najvyššia nezamestnanosť trápi Grécko. Z tejto krajiny mal Eurostat k dispozícii údaje za máj, kedy bola grécka miera nezamestnanosti 25 percenta. Druhú najvyššiu nezamestnanosť evidujú v Španielsku, kde bola v júli na úrovni 22,2 percenta.

Vo väčšine krajín EÚ nezamestnanosť klesla

Medziročne nezamestnanosť v júli klesla v 23 štátoch EÚ, zvýšila sa v troch a nezmenila sa v Belgicku a Rumunsku. Najvýraznejšie sa znížila v Bulharsku (z 11,5 percenta na 9,4 percenta), v Španielsku (z 24,3 percenta na 22,2 percenta) a v Grécku (z 27 percenta v máji 2014 na 25 percenta v piatom mesiaci aktuálneho roka).

Medziročný rast nezamestnanosti evidovali vo Fínsku (z 8,7 percenta na 9,7 percenta), vo Francúzsku (z 10,3 percenta na 10,4 percenta) a v Rakúsku (z 5,7 percenta na 5,8 percenta).

Presťahovali by ste sa za prácou?

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať