Ropa po turbulenciách na trhoch posilnila, zlato znova klesá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa
Foto: ilustračné, SITA/AP

NEW YORK 3. septembra (WEBNOVINY) – Ceny ropy v stredu po turbulentnom obchodovacom dni posilnili. Zverejnené údaje Federálneho úradu pre energetiku (EIA) ceny oslabili, keď ukázali minulotýždňový nárast v zásobách ropy o 4,7 milióna barelov na 455,4 milióna barelov.

Senát USA podporuje iránsku jadrovú dohodu

Ceny zatlačila nadol aj informácia o dostatočnej podpore iránskej jadrovej dohody v americkom senáte. Schválenie dohody pritom uvoľní sankcie uvalené na Irán, ktorý bude opäť môcť vyvážať ropu.

Prichádzajúci sviatok práce v USA a informácia o utorkovej odstávke rafinérie vo Filadelfii pre malý požiar, mali však na ceny pozitívny vplyv. Októbrové dodávky britskej ropy Brent vzrástli o 1,9 percenta na 50,50 amerického dolára (1 EUR = 1,1255 USD) za barel a dodávky americkej ľahkej ropy tiež posilnili o 1,9 percenta na 46,25 USD za barel.

Investori sú pri zlate opatrní

Ceny zlata v stredu po štyroch dňoch rastu klesli. Príčinou bol silnejší americký dolár, keďže globálne akciové trhy sa stabilizovali. Trhy ovplyvnila aj neistota z načasovania zvýšenia úrokových sadzieb v USA.

Investori ostávajú opatrní, kým sa neobjasní, kedy Federálny rezervný systém po dekáde sadzby zvýši. Spotová cena zlata o 18:48 GMT oslabila o 0,5 percenta na 1134 USD za uncu. Decembrové dodávky klesli rovnako o 0,5 percenta na 1 133,60 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať