Slováci pozor, zmeniť poisťovňu je možné do konca septembra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Preukaz poistenca poistovna
Foto: ilustračné, SITA

BRATISLAVA 5. septembra (WEBNOVINY) – Poistenci, ktorí chcú zmeniť zdravotnú poisťovňu, by sa mali poponáhľať. Ako uviedla hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Soňa Valášiková, prestúpiť k jednej z troch zdravotných poisťovní je možné do 30. septembra tohto roka. Úrad evidoval k 27. júlu 48 032 prihlášok na zmenu zdravotnej poisťovne od budúceho roka.

Prihlášku si je možné podať iba v jednej poisťovni

Prihlášku si môže poistenec podať iba v jednej zdravotnej poisťovni. Podľa všeobecných podmienok je prepoistenie možné vždy len k 1. januáru nasledujúceho kalendárneho roka.

„Poistenec, ktorý si podal prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne a svoje rozhodnutie zmenil, je oprávnený vziať späť podanú prihlášku v lehote do 30. septembra kalendárneho roka bez uvedenia dôvodu,” vysvetlila hovorkyňa. Späťvzatie musí byť podané písomne v zdravotnej poisťovni, v ktorej bola podaná prihláška. „Zdravotná poisťovňa musí žiadateľovi vyhovieť,” zdôraznila

Ako uviedla špecialistka externej komunikácie a hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Judita Smatanová, v súčasnosti prihlášky na zmenu zdravotnej poisťovne posudzuje ÚDZS. „Finálne výsledky budú známe v novembri. Podľa predbežných neoficiálnych výsledkov Union ZP očakáva v rámci prepoisťovania pozitívny celkový výsledok,” poznamenala.

Dôvera eviduje tisícky prihlášok

Rovnako sa k počtu prepoistení nechcela vyjadrovať hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová. „VšZP bude do 30. septembra tohto roka evidovať a zbierať nové prihlášky od poistencov, ktoré následne musí potvrdiť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Až po potvrdení prihlášok budeme vedieť, koľko nových poistencov sa do VšZP prihlásilo,” podotkla.

PR špecialista poisťovne Dôvera Matej Štepianský poznamenal, že evidujú tisícky prihlášok. Poistencov oslovujú najmä ponúkané benefity, ako vrátenie doplatkov za lieky až do výšky 100 eur či elektronické služby – Elektronická pobočka, mobilná aplikácia Dôvera a ďalšie. „Poistenci, ktorí sa rozhodli pre inú poisťovňu, podávajú prihlášky priamo jej a nemusia nás o tom informovať,” upozornil Štepianský.

V minulom roku z celkového počtu 5 180 231 poistencov využilo možnosť prepoistiť sa 93 070 poistencov, čo predstavuje podľa ÚDZS najnižšie číslo od roku 2006. Z tohto počtu úrad akceptoval 89 633 prihlášok, čo tvorí 1,73 percenta z celkového počtu poistencov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia