Nasilnejšou spoločnosťou na Slovensku je Volkswagen

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. septembra (WEBNOVINY) – Najsilnejšou spoločnosťou na Slovensku s obratom za minulý rok vo výške 6,17 miliardy eur je automobilka Volkswagen Slovakia.

Po Volkswagene nasleduje Kia Motors

Podľa rebríčka TOP 50 slovenských nefinančných firiem od spoločnosti Coface za Volkswagenom nasleduje Kia Motors Slovakia s vlaňajším obratom 4,59 miliardy eur a Slovnaft s 3,93 miliardy eur.

Kým desať najsilnejších hráčov v ekonomike u nás za vlaňajšok vyprodukovalo spolu obrat 28,360 miliardy eur, zvyšných 40 hráčov rebríčka 20,833 miliardy eur. Z top desiatich firiem pritom len druhá Kia Motors Slovakia a desiaty Foxconn Slovakia zdvihli medziročne obrat o 3,1 percenta, respektíve 24,1 percenta.

Ostatní zaznamenali jeho pokles. „Naši najsilnejší hráči už vedia obratom konkurovať regiónu strednej a východnej Európy. Na druhej strane však treba tiež povedať, že tak, ako padal obrat aj ďalším veľkým spoločnostiam v regióne vzhľadom na súčasnú ekonomickú a geopolitickú situáciu, tak aj naši lídri ekonomiky doplácali na veľmi slabé oživovanie na exportných trhoch a prepad cien ropy,“ konštatoval generálny riaditeľ Coface Slovensko Juraj Janči.

Najväčším prekvapením v raste obratu je podľa Coface spoločnosť Okte

Firma, ktorá organizuje a vyhodnocuje krátkodobý cezhraničný trh s elektrinou a zabezpečuje zúčtovanie odchýlok na území Slovenska, zvýšila za vlaňajšok obrat vďaka zmene legislatívy o 267,9 percenta. Na druhej strane, takmer pätinu obratu stratila medziročne Železničná spoločnosť Cargo (-19,8 percenta), ďalej RWE Gas Slovensko (-19,1 percenta) a slabší výkon podala aj spoločnosť SPP (-17 percenta).

Spomínané Cargo ešte viac zarezonovalo pri prepade zisku. Medziročne totiž prišlo podľa Coface o 2196,2 percenta. Na prepady cien ropy zas doplácal Slovnaft (-978,6 percenta) a ziskový v tomto prípade nebol ani Foxconn (-95,2 percenta). V ziskovosti excelovali SPP Distribúcia, medziročný nárast o 761,8 percenta, Billa (384,9 percenta) a INA Kysuce (273,1 percenta).

Skupina Coface pôsobí v oblasti poistenia pohľadávok, ponúka spoločnostiam po celom svete globálne riešenia pre riadenie rizík pohľadávok a platobnej neschopnosti klientov tak na domácom trhu, ako aj pri exporte. V súčasnosti podniká priamo alebo nepriamo v 99 krajinách. Na Slovensku pôsobí Coface Slovensko od roku 1993.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie KiaVolkswagen